Industrihistorie og ny kunst smelter sammen ved 1400 grader

Innhold

Åtte kunstnere, som i 2020 mottok Porsgrunns porselenstipend, arbeider i desember med porselenskunst i Porsgrunn.

Porsgrunn har et porselensverksted som heter 1400 grader. Helt nede ved elva, i den gamle porselensfabrikken og gjennom gamle industrivinduer finner man en av byens vakreste utsikter.

I disse omgivelsene møttes i perioden 6.-12. desember åtte kunstnere med det til felles å utforske porselenets muligheter. Årsaken til at de besøker Porsgrunn, er at de som gruppe mottok Porsgrunn kommunes aller første porselensstipend i 2020. Med stipendet følger et opphold i det nye verkstedet ved den gamle fabrikken. På denne måten knyttes gammel industrihistorie til ny kunst og kunnskap.

DSC7355

Porselen som overskrift
I det stille pågår et arbeid som over tid vil sette spor. I form av utstillinger og kunstverk skapt gjennom residensopphold og fellesskap blant ulike kunstnere som bringes sammen under overskriften porselen.

Flere av kunstnerne har tilbragt tid i Porsgrunn og I byen finnes allerede synlige spor i form av det som skal bli Nora Gulbrandsens plass, markert med store arbeider inspirert av hennes palett og design.

DSC7207

I tråd med politisk vedtatte retningslinjer er det Kunsthall Grenland som forsterker de kommunale prispengene med verkstedopphold, og som ivaretar kunstnerne og sørger for koblingen mot fabrikken og kompetansen som lever der.

Intensjonen er å opprettholde den kunstfaglig og håndverksmessig tradisjon som er knyttet til porselenet.

En viktig og attraktiv del av porselensarven er den unike og levende fagkompetansen som porselensfabrikken fremdeles besitter og som blir fremhevet i mange sammenhenger.

Porselen er en viktig identitetsbærer for byen og fordi gode krefter trekker sammen, vil Porsgrunn ha potensiale som episenter for kunstnerisk utforskning av porselen og keramikk.

DSC7282

Det er unikt at åtte kunstnere har utfoldet seg på verkstedet og hentet inspirasjon fra hverandre og fra porselensfabrikken. Dette er et samarbeid som lover godt for fremtidige kunstneropphold og som garantert vil sette spor i form av utstillinger og interessante kunstnerskap.

DSC7225

Gratulerer til kunstnergruppen 4+4 bestående av Eyvind Solli Andreassen, Ida Olesdatter Barland, Helene Duckert, Magdalena Kotkowska, Thomas Iversen, Sisse Lee, Andrea Scholze og Ahmed Umar. Og gratulerer til kunsthall Grenland som vertskap og tilrettelegger.

 I 2021 ble Olia Gorohova, opprinnelig fra Hviterussland, tildelt stipendet. Les mer her.

 Ida Olesdatter Barland er tildelt Skien kommunes kunstnerstipend for 2022

 1. mars 2022 er fristen for å søke neste års stipend. Les mer her.


Alle foto: Stina Glømmi.

Til toppen