Tysk visekansler på porsgrunnsbesøk

Innhold

I dag besøkte Tysklands visekansler og økonomi- og klimaminister, Robert Habeck, Norcem og Nel

Behov for raske klimakutt gjør at karbonfangst og -lagring (CCS) er på agendaen i Tyskland. Det samme er behovet for hydrogen. Denne uken er den tyske visekansleren i Norge for å diskutere norsk-tysk industri- og energisamarbeid.

I dag besøkte han Norcem Brevik sammen med olje- og energiminister Terje Aasland og næringsminister Jan Christian Vestre. Der bygges som kjent verdens første fullskala karbonfangstanlegg på en sementfabrikk.

Brevik CCS (Carbon Capture and Storage) inngår i det statsstøttede norske Langskip-prosjektet.

Kort fortalt handler prosjektet om å fange CO2, frakte den med båt til Øygarden ved Bergen og via rørledninger føre den ned til sikker lagring under havbunnen. Dette i stedet for å sende CO2 opp i atmosfæren. Anlegget i Brevik skal stå ferdig i 2024, og byggingen er allerede godt i gang. Visekansleren viste stor interesse og engasjement under besøket.

Stort Presseoppbud3 1500 2

Etter besøket i Brevik gikk turen til Nels fabrikk på Herøya. Der produserer de elektrolysører som skiller ut hydrogen fra vann ved hjelp av strøm – såkalt grønt hydrogen.

I dag ble det også kjent at Nel har signert en intensjonsavtale om å levere komponenter til to hydrogenfabrikker i Tyskland for det tyske selskapet HH2E. Avtalen skal ha en verdi på 300 millioner kroner.

Besøket skaper stor interesse i Tyskland, og rundt 40 tyske pressefolk var med på opplegget.

Habeck Og Johnsson

- At dette skaper så stor interesse både nasjonalt og internasjonalt, setter både Brevik, Porsgrunn, Grenland og Norge på det positive klimakartet, sier ordfører Robin Kåss.

- Jeg er stolt over industrien vår. Den tyske delegasjonen virket imponert. Visekansleren var svært positiv til det som skjer her i Porsgrunn. Jeg håper besøket kan bidra til enda flere tyske og europeiske investeringer i miljøteknologi i Grenland, sier han.

Robin Med Gave 1500
Til toppen