Ordfører Robin Kåss fikk æren av å legge ned et spesiallaget kumlokk ved inn/utkjøringen til Strandjordvegen på Heistad. Lokket er laget for å markere avslutningen på et stort rehabiliteringsarbeid i det kommunale drikkevannsnettet.
Etter drøye 4 år er arbeidet med å skifte ut hovedvannledningen fra Valleråsen via Vallermyrene, Moheim, Preståsen, Skjelsvik og til Heistad er ferdig.
Arbeidet er det største enkeltstående VA-prosjektet i Porsgrunn kommunes historie.

Det startet med et brudd
Prosjektet ble påbegynt etter at det oppsto et brudd på Skjelsvik i 2016. Bruddet skapte oversvømmelse, og flere hus ble skadet.
Ledningen bruddet skjedde i, er av en betongtype kalt Premo. Den ble lagt i 1967. Man trodde den skulle vare i 100 år. Etter hendelsen på Skjelsvik ble det tatt prøver. Prøvene viste at man måtte skifte den ut etter bare 50 år.
I februar 2017 startet derfor kommunen arbeidene med å skifte ut den 8 kilometer lange ledningen.
Rør i rør
Det er Lene Sparre Thunes som har vært prosjektleder for arbeidet. Hun forteller at hovedvannledningen har blitt skiftet ut med såkalt no-dig-metode. Det vil si at det har blitt trukket et plastrør i den eksisterende Premoledningen.
- Vi kunne trekke rør i rør fordi vi kunne gå noe ned i dimensjon. Det er blant annet fordi det totale vannforbruket har gått ned, og at den gamle ledningen var dimensjonert for å forsyne industrien noe mer enn det som er nødvendig, forteller Thunes.
Den nye ledningen håper Kommunalteknikk virkelig skal holde i 100 år.

Ønsker at minst mulig av vannet forsvinner underveis
- I løpet av de siste årene har vi jobbet mye med å redusere vannlekkasjene i det kommunale nettet, forteller virksomhetsleder i Kommunalteknikk Torbjørn Krogstad.
- Vi har redusert lekkasjene fra 38 til 24 prosent på 4 år, sier han.
Han mener at det ikke er et realistisk mål å ha vannledninger uten lekkasjer, men at de har et mål om å redusere vannlekkasjene til 20 prosent.
Miljø er et viktig argument for å få ned mengden med vann som går tapt i lekkasjer fra vannforsyningen. Det krever en del energi å behandle vannet fra drikkevannskilden før det sendes ut i rørnettet. Samtidig er det også sløsing med ressurser og dårlig økonomi at så mye renset drikkevann bare renner rett ut før det kommer frem til forbrukeren.
