Kulturhuset Ælvespeilet feiret 10 år med minner for livet

Innhold

Det var stor stemning i Kulturhuset Ælvespeilet lørdag 28. oktober, da huset markerte sitt 10-årsjubileum med gratiskonsert for barna og en variert jubileumsforestilling for de voksne der lokale artister, gjester og talere hyllet kulturhuset som en viktig arena for byens borgere.

Smilende barn med ansiktsmaling samlet seg rundt scenen, klare for å danse og leke rockestjerner når Rockebandet Plopp åpnet bursdagsfeiringen på hovedscenen. I foajéen inviterte musikalsk leder Espen Gjelstad Gundersen publikum til en musikalsk reise i kulturhusets historie gjennom to ettermiddagskonserter. Godt assistert av konferansier Lena Barth Aarstad, som introduserte de ulike innslagene med humor og varme.

Blant de som sto på scenen var tidligere og nåværende ordfører Øystein Beyer og Jannicke Andreassen, som begge roste kulturhuset for å være en allsidig og selvstendig tiåring som har bidratt til å skape samvær, opplevelser og fellesskap i Porsgrunn.

− Det er bare å takke for musikk og teater gjennom ti år. Jeg tenker at kultur, det er jo samvær. Det er opplevelser. Det beveger oss. Det skaper et fellesskap, sa Beyer, som også mimret om åpningen for 10 år siden, da daværende kulturminister Hadia Tajik var til stede.

− Jeg har vært heldig å få være med og se bygget reise seg og se det i bruk. Vi står jo her i en virkelig allsidig tiåring som har både springet i beina og hvilepuls. Huset vårt byr på noe for de fleste, og det drives av veldig dyktige folk. Teater, dans, musikk og underholdning møter mat og samvær. Vårt kulturhus er blitt en møteplass, sa Andreassen, som også uttrykte sin stolthet over at Ælvespeilet har blitt en foretrukket arena for nasjonale og internasjonale artister.
Kulturhuset fikk også en generøs jubileumsgave fra Sparebankstiftelsen Telemark, som overrakte en sjekk på 150.000 kroner til Ælvespeilet. Frøydis Straume fra stiftelsen gratulerte kulturhuset med dagen.

− I Sparebankstiftelsen Telemark har vi veldig lyst til å gi Ælvespeilet en jubileumsgave som vi er sikre på at dere kommer til å bruke til det beste for kulturlivet i Porsgrunn. Tusen takk for at dere i 10 år har gitt oss minner for livet, og vi gleder oss til de neste ti, sa Straume.

Bilde 2

Publikum fikk også høre fra kulturhuslederne Knut Inge Solbu og Erik Berg Friesl, som har vært ansvarlige for husets program i hver sin periode. De fortalte om utfordringene og gledene ved å drive et kulturhus med et bredt og ambisiøst tilbud.

− Når vi åpnet for 10 år siden hadde Ibsenhuset førtiårsjubileum. Det tok Porsgrunn 40 år fra de første møtene, til Ælvespeilet sto ferdig. Vi skulle lage et hus for byens borgere. Når vi programmerte la vi opp til at vi skulle klare 28 arrangement, innenfor 28 sjangere, i løpet av de første 28 dagene i drift. Ganske ambisiøst. Vi feilet så det suste. Klarte ikke mer enn 26. Men ganske stolte av det var vi, og der la vi lista, sa Solbu.

− Hjertelig takk Knut Inge. Huset hadde ikke vært det samme uten din og ditt teams innsats den første tiden. Ælvespeilet er og skal være byens profesjonelle storstue. Vi skal være et kulturhus for det lokale kulturlivet. Vi skal være barnas kulturhus, og vi skal være en scene som både nasjonale og internasjonale artister tar turen innom. I løpet av første 10 år har vi hatt nesten 4200 arrangementer her på huset. Av disse er en tredel arrangementer for barn og unge, og nesten halvparten arrangementer med lokal kultur. Det vil si at godt over 70% av husets arrangementer har vært med barn, unge og lokal kultur. Da synes jeg vi har truffet på bestillingen. Vi runder snart én million besøkende og Porsgrunn kan være stolt av et kulturhus som blir mye brukt og som lever opp til sin visjon om å skape minner for livet, for hele Porsgrunns befolkning, sa Friesl.

Bilde 3

Kultur- og idrettssjef Mariann Eriksen var også på scenen for å gratulere kulturhuset med jubileet. Hun skrøt av tiåringen som er voksen, mangfoldig og selvstendig, og som byr på noe for de fleste. Hun takket også alle som har bidratt til å gjøre kulturhuset til en levende og inkluderende møteplass.

− Kulturhuset er blitt den møteplassen og kulturarenaen som man ønsket seg. Et barnas kulturhus, en arena for lokalt kulturliv og en scene for de store artistene. Jeg er stolt! Og rørt. Og selv om vi har et flott, proft hus, så er det ikke skallet, men folka som skaper innholdet, atmosfæren og stemningen. Jeg vil benytte anledningen til å takke. Takk til politikerne som satset på en ny storstue! Takk til utøvere, artister, aktører og arrangører som skaper kultur og gir huset innhold! Som lar oss berøre, begeistre, provosere og bevege. Som gir en verdi som kjennes i hjertet. Og i hodet. Livets puls. Takk til publikum som tar huset i bruk og fyller våre saler med applaus, latter, tårer og undring! Takk til de fantastiske, dyktige folka som jobber på Ælvespeilet. For dedikasjon, engasjement, smil og positivitet. Og for at dere behandler alle gjester likeverdig, sa Eriksen.

Kulturhuset Ælvespeilet har vært en suksesshistorie for Porsgrunn, og har i løpet av sine 10 år blitt et symbol på byens kulturelle mangfold og vitalitet. Vi gratulerer kulturhuset med jubileet og ønsker dem lykke til med de neste ti årene.

Bilde 4
Bilde 5
Bilde 6
Bilde 7
Bilde 8
Bilde 9
Til toppen