Foretok historisk skipsdåp i Brevik

Innhold

I dag deltok H.K.H. Kronprins Haakon på en storstilt feiring av dåpen til Yara Birkeland - verdens første elektriske og selvkjørende containerskip containerskip.

Kronprinsen 770

Skipet representerer framtiden, og det gjør også ungdommen. Rundt 500 5.-7.-klassinger ved Brevik, Grønli, Klevstrand og Stridsklev skoler deltok i markeringen som foregikk ved Grenland havn i Brevik.

Malene Moen Straume fra Brevik barneskole og Pernille Gundersrud fra Klevstrand barneskole hadde fått det ærefulle oppdraget å være gudmødre for båten. Oppdraget utførte de med glans.

Av miljøhensyn var den tradisjonelle champagneflasken byttet ut med en flaske av is.

Fysiker og vitenskapsformidler Andreas Wahl var konferansier under feiringen.

Yara Birkeland settes i drift våren 2022. Skipet skal gå i rute mellom Yaras gjødselfabrikk i Porsgrunn og havnen i Brevik. Den skal erstatte 40.000 turer med dieseldreven lastebiltransport i året.

Yara Birkeland er et ambisiøst pionerprosjekt med mål om å sette Norge på kartet som en ledende grønn skipsfartsnasjon. Mange norske aktører har bidratt til å realisere prosjektet. Kongsberg har ansvaret for alt av teknologi og utstyr. Skipet er bygget av verftet Vard, og Massterly vil drifte skipet. Støtte fra Enova har vært avgjørende, og flere andre aktører har bidratt til dette partnerskapet.

Skipet får navnet sitt etter en av Norges fremste forskere, fysikkprofessor Kristian Birkeland. På begynnelsen av 1900-tallet fant han hvordan det var mulig å utvinne nitrogen fra luft til bruk i mineralgjødsel. Dette ga grunnlaget for å etablere Yara, det første selskapet i det som i dag er en verdensomspennende industri for mineralgjødsel, og en nødvendighet for å brødfø verden.

Kronprinsens besøk startet på Yaras anlegg i Herøya industripark. Der ble det blant annet en heistur opp i 23. etasje av Prilletårnet (en av Norges høyeste bygninger). Her hadde han utsikt ut over Herøya Industripark, Frierfjorden og det meste av ruta der Yara Birkeland skal gå. I tillegg var han innom hjertet i fabrikken, kontrollrommet i 7. etasje.

Dåp1 770
Til toppen