Årets prisvinnere

Innhold

Under åpningen av Kulturnatt Porsgrunn i kulturhuset Ælvespeilet 11. november ble det delt ut en rekke priser og stipender. Les om årets mottakere her.

Varaordfører Stine Margrethe Stamland holdt åpningstalen når både Kulturnatt Porsgrunn og Prisutdelingen ble åpnet. Kultur- og idrettssjef Mariann Eriksen var konferansier lørdag 11.11.2023. Vi gratulerer alle pris- og stipendmottakere!

MG 5909
Varaordfører Stine Margrethe Stamland. Foto: Kai Hansen

Kulturprisen

Porsgrunn kommunes kulturpris har blitt delt ut hvert år siden 1970. Den lange listen over tidligere prisvinnere forteller mye om byens historie og kulturliv. Om enkeltpersoner, foreningsliv og organisasjoner som på ulikt vis har vært med på å prege byen.

Årets prisvinner er opprinnelig fra Durham, nordøst i England. Hun kom til Norge på 70-tallet og er i dag bosatt i Brevik. Gjennom sine 50 år i Norge – og i en alder av 73 år – har hun opparbeidet seg en solid status. Ikke bare i det lokale kunstlivet, men også nasjonalt. Kunstnerskapet er bredt og sammensatt, med en rikholdig produksjon innen maleri, tegning, grafikk og fotografi. Med en innstilling om alltid å utfordre seg selv og sin kunst, er hun en inspirasjon. Marilyn Owens har en lang rekke separat-, gruppe- og kollektivutstillinger bak seg, blant annet er hun antatt hele seks ganger på Høstutstillingen. Av offentlige innkjøp kan nevnes Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Norsk Kulturråd, St Olavs Hospital samt en rekke kommuner og fylkeskommuner. Marilyn Owens har mottatt Statens kunstnerstipend og en rekke andre stipend og utmerkelser. I forbindelse med hennes store retrospektive utstilling på Telemark kunstsenter kom boken «Stein, Blad Bein» en utgivelse som går i dybden på hennes kunstnerskap.

Marilyn Owens tildeles Porsgrunn kommunes kulturpris som en stadig aktivt søkende og inspirerende kunstner. Med sitt virke viser hun at alder ikke betyr noe, om man beholder evnen til å utfordre seg selv og la seg stadig inspirere av nye muligheter.

MG 6171
Marilyn Owens tildeles Porsgrunn kommunes kulturpris 2023

Musikkstipend for unge utøvere

Porsgrunn musikkråd og Porsgrunn kommune deler ut Musikkstipend for unge utøvere for andre gang i historien. Heldigvis er dette etablert som en årlig utdeling. Og med så mye talent er det veldig bra.

Det første stipendet går til Magnus Dahl Hansen, en 13 år gammel slagverker som spiller i Eidanger pike- og guttekorps, og har gjort det siden han var syv år. Han er elev på slagverk ved Porsgrunn kulturskole og spiller også med Vestsidens musikkorps.

Han har fattet spesielt stor interesse for klassisk slagverk, hvor instrumenter som xylofon og marimba er blant favorittene.

Vi gratulerer Magnus Dahl Hanssen med Musikkstipendet på kr. 10 000,-  

MG 6081
Mottaker av musikkstipend Magnus Dahl Hanssen. Foto: Kai Hansen

Det andre stipendet går til Andreas Thorsteinsen - en 16 år gammel musiker og skuespiller. Han er aktiv i Eidanger pike- og Guttekorps, Brevik musikkorps, kulturskolen og Fantasia barneteater. Han spiller trompet og piano.

Vi håper stipendet kan bidra til videre utvikling med spilletimer og utstyr.

Vi gratulerer Andreas Thorsteinsen med Musikkstipendet på kr. 10 000,-.

MG 6087
Mottaker av musikkstipend Andreas Thorsteinsen. Foto: Kai Hansen
MG 6089
Foto: Kai Hansen

BYGGESKIKKPRISEN

Vinneren av årets byggeskikkpris fremstår som et solid og gjennomarbeidet prosjekt.  

Det er et sjeldent og godt eksempel på kombinasjon av bolig og næring, hvor de to delene er tydelig adskilt, men samtidig spiller godt på lag. Tomten er helhetlig opparbeidet, med beplantning og tydelig sonedeling. Sammen med garasjen danner volumene vellykkede og definerte uterom. Tross prosjektets relativt store omfang fremstår det fra adkomstsiden nedtonet. Her får båndtekkingen fra taket fortsette ned på veggen og bli til fasaden. Boligen skjermer seg mot offentligheten og gata. Ved det inntrukne inngangspartiet på hjørnet, og ved utgangen til den vestvendte plattingen i forlengelse av dette, der hvor man oppholder seg, er det det gjort et unntak. Her er fasaden utført i ubehandlet treverk, materialet som også går igjen på de øvrige fasadene. Mot øst og den private hagen åpner huset seg. Her slipper større vindusflater inn morgensolen, og omfavner utsikten mot Kattøya og Eidangerfjorden. 

Byggeskikkpriskomiteen peker spesielt på det helhetlige samspillet mellom uteområder og bygningsmasse som stillferdig og vellykket. 

Byggeskikkprisen 2023 går til Safirveien 50.  Eiere: Susan Klein Holmen og Carl Ivar Holmen   

Arkitekt Aril Sannes

MG 5975
Byggeskikkprisen 2023 går til Safirveien 50. Eiere: Susan Klein Holmen og Carl Ivar Holmen. Foto: Kai Hansen
BYGGESKIKK2

Eidanger Pike- og Guttekorps spilte utdrag fra sin flotte konsert med 80-talls musikk – som ble avholdt i kulturhuset Ælvespeilet en uke i forveien. Dirigent for anledningen var Finn Arne Dahl Hanssen.

MG 5890
Eidanger Pike- og Guttekorps. Foto: Kai Hansen

RESTAURERINGSPRISEN

Prisen har som formål å stimulere eiere og forvaltere av bygninger til å verne om kulturhistoriske, antikvariske og arkitektoniske verdier. Prisen kan også gis til de som via tilbygg, ombygging eller transformasjon gir nytt liv til eldre bygninger. 

Vinneren av årets restaureringspris går til et prosjekt som omfatter både en restaurering og en utvidelse. Prosjektet ligger i overgangen mellom sentrumsstrukturen og småhusbebyggelsen i sør, med en relativt prominent plassering på hjørnet av kvartalet. Her har arkitekten gått respektfullt til verks i møte med det gamle og historiske. Originale detaljer og elementer er i stor grad tilbakeført i og istandsatt. Tilbygget er på en forbilledlig måte utformet som en forlengelse og fortsettelse av hovedhuset, uten å konkurrere med dette. Her er tidstypiske detaljer som svalgang, belistning rundt vinduer og profilerte rekkverk videreført. Prosjektet er et svært godt eksempel på fortetting i historisk småhusbebyggelse, hvor man på en svært god måte har klart å ivareta uttrykk og områdekarakter, samtidig som antall enheter er økt. Olavsgate 20 er en videreføring snarere enn et brudd med denne. Dette byggeprosjektet har på en forbilledlig måte løftet og tilført området gode kvaliteter. 

RESTAURERINGSPRISEN 2023 går til Olavsgate 20.

Eier: Oteo Eiendom – Arkitekt Tormod Gjestland

Restaureringsprisen (1)
Olavsgate 20
MG 5958
Ole Thomas Tobiassen fra Oteo Eiendom. Foto: Kai Hansen

Idrettsstipend
I Porsgrunn finnes det mange aktive lag og foreninger hvor barn og unge kan utvikle sine talenter. Porsgrunn Kommunes idrettsstipend er opprettet for å være til hjelp for lovende utøvere i deres utvikling.

Det deles i år ut tre stipend på 10 000kr hver.

Første stipend går til et stort brytertalent.

Han er 17 år, aktiv i Urædd Bryting og elev ved Telemark Toppidrettsgymnas. Han er en seriøs idrettsutøver, og har gode resultater de siste sesongene. Han var på ungdomslandslaget i 2022, og er nå på juniorlandslaget. Han kan vise til pallplasseringer i NM og nordiske mesterskap.

Vi gratulerer Alexander Åmås med årets idrettsstipend på 10 000kr!

MG 6053
Alexander Åmås. Foto: Kai Hansen

Andre stipend går til et stort talent innen friidrett

Hun er 17 år, aktiv i Urædd Friidrett og er en svært lovende stavhopper. 

Hun besitter norsk aldersrekord innendørs for Jenter 16, vant ungdomsmesterskapet i 2023 og ble nummer 4 i NM for senior innendørs. Hun nådde målet for denne sesongen ved å hoppe 3,78 m og kvalifiserte for deltakelse i European Youth Olympic Festival i Slovenia, men ble dessverre skadet 2 uker før. Ble derfor ingen konkurranse. Hun har levert gode resultater denne sesongen og tatt et stort steg videre i sin idrettskarriere.

Vi gratulerer Nora Eikeng med årets idrettsstipend på 10 000kr! 

Nora deltok på landslagssamling denne dagen, så faren, Lasse Eikeng, tok imot prisen på vegne av Nora.

Det tredje stipendet går til et stort talent innen hestesport

Hun er 18 år og aktiv i Grenland Ryttersportklubb. Hun er den eneste i hele Vestfold og Telemark som konkurrerer innenfor grenen distanse. Hun har resultater både på nasjonalt og internasjonalt nivå over flere år. Hun har i årets sesong mål om å kvalifisere seg til både EM og VM, og dette vurderes som en realistisk målsetning. Hun trener hardt og jobber mot å etablere seg på høyere og høyere nivå, og har stort potensiale for å klare dette.

Vi gratulerer Aranka de Goijer med årets idrettsstipend på 10 000kr!

MG 6066
Aranka de Goijer. Foto: Kai Hansen
MG 6067
Foto: Kai Hansen

Porsgrunn Porselensstipend

I 2020 opprettet Porsgrunn Kommune, i samarbeid med kunsthall Grenland, et porselensstipend myntet på profesjonelle kunstnere og kunsthåndverkere.

Stipendet omfatter 50 000 kroner og et tre-måneders arbeidsopphold på Kunsthall Grenlands verksted 1400 grader. Her jobber kunstneren vederlagsfritt og får dekket materialer og brenninger.

Juryen har i år valgt å gi Porsgrunn kommunes porselensstipend for 2023 til den svenske kunstneren Caroline Harrius. Harrius arbeider med temaer som verdisetting og motsetninger i porselens- og håndverkstradisjoner, slikt som gjerne forbindes med «kvinnesysler».

Porsgrunn Porselenstipend 2023 går til den svenske kunstneren Caroline Harrius
MG 6008
Caroline Harrius er mottaker av porselensstipendet 2023. Foto: Kai Hansen
Til toppen