Hva om det ikke fantes journalister?

Innhold

Torsdag 17. mars kommer fotograf Jonas Bendiksen til Porsgrunn bibliotek for å gi deg innsikt i hva som kan skje når desinformasjon blir det faktagrunnlaget vi bygger samfunnet på.

Jonas Bendiksen laget boka Book of Veles kun basert på fotomanipulasjon. Og “verden” lot seg lure. Bendiksen viser oss hvor lett vi kan bli lurt. Deretter blir det panelsamtale, bl.a. med TA-redaktør Ove Mellingen, om hva som må gjøres for å stå imot galskapen av manipulerende og falske nyheter, som i dag dessverre er en aktuell problemstilling.

Veles, en nordmakedonsk provinsbyen med 40 000 innbyggere blei et episenter for produksjon av falske nyheter. Under det amerikanske presidentvalget 2016, satte mange kunnskapsrike ungdommer seg bak pc-ene og lagde hundrevis av nettsteder der de utga seg for å være amerikanske politiske nyhetsportaler. De falske nyhetsartiklene spredte seg til millioner av mennesker via Facebook- og Twitter-algoritmer, foruten å tjene godt på denne ‘nyhetshackinga’ bidro sidene til å forstyrre valget i USA og kan til og med ha bidratt til Donald Trump blei valgt som president i USA. 

Det var grunnen til magnumfotografen Jonas Bendiksen dro til Veles for å utforske det han kaller episentrum av feilinformasjon.   

Resultatet blei boka om Veles. Ei bok som gir deg innsikt i hva som kan skje når desinformasjon blir det faktagrunnlaget vi skal bygge samfunnet på – altså slik det vil være om journalister ikke fantes.  

Vi utfordrer deg, som leser, til å tenke gjennom dette senarioet.  

Du går ikke bekymringsløst hjem etter denne kvelden.  

Jonas Bendiksen er Norges eneste medlem av fotobyrået Magnum, og jobber for verdens mest prestisjetunge magasiner i tillegg til sine personlige prosjekter.  

I samarbeid med med Norsk journalistlag avd. Vestfold og Telemark.

TORSDAG 17. MARS 2022
KLOKKEN 19:00
Gratis
Porsgrunn Bibliotek
Facebookarrangement 
porsgrunnbib.no

Book Of Veles 0014
Til toppen