Hatefulle ytringer: Lov og rett i krenkingens tid

Innhold

Porsgrunn bibliotek setter ytringsfriheten på agendaen når forfatterne Tinashe Williamson og Olav Østrem snakker om sine bøker om temaet 22. mars kl. 19:00.

Er ytringstrangen / ytringshysteriet større enn presset på ytringsfriheten?
Kan vi se endringer i tonen i ytringer på sosiale medier og i kommentarfeltene?
Vet du når en ytring blir straffbar? Hvordan håndterer politiet hatprat?

Dette blir tema når Olav Østrem, Tinashe Williamson og Tom Erik Thorsen kommer til Porsgrunn bibliotek tirsdag 22. mars. 

Sjikane og hets knyttet til religion, etnisitet, seksualitet og kropp er et så tydelig tegn i tiden at Høyesterett har ropt varsko: Vi må alle bli fortrolige med grensene i straffeloven § 185 om hatefulle ytringer. Men hva er det loven faktisk sier?

Olav Østrems bok  Hatefulle ytringer – lov og rett i krenkingens tid er en bok om en bekymret far, et alvorlig samfunnsproblem og en somalisknorsk kvinne som er blitt selve symbolet på hva § 185 skal verne.

 Omtale av boka:
«Olav Østrem skriver pedagogisk og saklig om lovparagrafen som skal beskytte sårbare grupper mot verbal trakassering, både i pølsekø, på Facebook og ellers i samfunnet. ... Boken lykkes med å forklare hvorfor ytringsfrihet har sine begrensninger, men får også frem hvorfor paragrafen er omdiskutert. Med på kjøpet får leseren en lærerik innføring i hvordan lover lages og blir praktisert.   Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

I tillegg til Olav Østrem så vil dette temaet belyses i et panel som også består av forfatter Tinashe Williamson og Varden redaktør Tom Erik Thorsen.  

Tinashe Williamson har gjort stor suksess med boka  Håndbok for unge antirasister .  Boka belyser og engasjerer, og oppfordrer til det aller viktigste: nemlig dialog. Gjennom ti kapitler og ti fiktive karakterer svarer Williamson på spørsmål som hva rasisme egentlig er, hvorfor representasjon er viktig og hva man kan si hvis man opplever at noen blir diskriminert mot på grunn av hudfargen sin. 

Tom Erik Thorsen er redaktør i Varden. Hvilket ansvar har redaktørene for kommentarfeltene?

Porsgrunn bibliotek
22. mars kl. 19:00
Inngang kr. 100,-
Arrangementet er støttet av Fritt Ord.

Håndebok For Unge Antirasister Bokforside
Til toppen