Barnehagens satsingsområde

Innhold

Barnehagens Satsingsområde

Lekens betydning for barns liv er uvurderlig. Leken bringer barn sammen, den gir mening i barns liv og kan sees på som en drivkraft i barns liv. Det er naturlig for oss å fortsette med å vie leken stor plass. Vi vil være en lekeklok barnehage der leken er hjerte i vår pedagogiske praksis. Forrige års arbeid med det magiske i og rundt lek gav oss gode erfaringer for dette årets satsingsområde. Her skal vi rette blikket mot det kroppslige og det multisanselige. I denne multisanselige dimensjonen finnes også mye magi. 

Årets satsingsområde:

Lek og multisanselige opplevelser

Når barn får muligheten til å utforske og leke i multisanselige lekemiljøer, vil de ta i bruk alle sanser og oppleve med hele kroppen at de er til stede i lekeverdenen. De vil oppleve samspill med andre barn i en arena der relasjoner blir til. Vi mener det vil føre til økt deltakelse og inkludering i leken. 

Multisanselige lekemiljøer er områder som tilrettelegges for å gi barna opplevelser og lekemuligheter som berører alle sansene. Multisanselige lekemiljøer oppmuntrer til kreativitet og fantasi ved å gi barna ulike materialer og ulike miljøer å utforske. Ved å bruke naturmaterialer, udefinerte materialer, definerte leker og autentiske materialer i lekestasjoner og bevegelsesområder, skaper vi møteplasser der hver enkelt kan oppleve seg selv som betydningsfulle i fellesskapet. I dette fellesskapet oppmuntres barna til samarbeid, kommunikasjon og deling.

Digitale verktøy, som for eksempel digitale forstørrelsesglass, høyttalere, prosjektor og kreative apper kan også spille en viktig rolle i multisanselige lekemiljøer ved å støtte barnas lek, kreativitet og læring. Ved integrering av digitale verktøy i barnehagehverdagen kan vi skape interaktive og engasjerende lekemiljøer. Slike verktøy skaper sosiale settinger hvor barna kan leke, undre seg sammen og hjelpe hverandre med problemstillinger. 

Mål for året:

Barna skal oppleve multisanselige lekemiljøer 

For at barn skal kunne hengi seg til lek må de føle trygghet og kjenne på det å være inkludert. Å være inkludert betyr for oss å kjenne på den ekte følelsen av å være en del av flokken, og at du føler deg betydningsfull for de andre i denne flokken. Det å være en del av de multisanselige lekemiljøene kan gi en dimensjon til barns samspill, som gir mening, skaper trivsel og mestring og bringer barn sammen.

  • Prosjektarbeid vil være en sentral metode i arbeidet med satsningsområdet. Prosjektarbeid kan være knyttet til et tema eller et fenomen der hensikten er å skape en arena for utforskning, fordypning og forståelse.
  • Prosjekter vi blir opptatt av skal generere til lek, kreativitet og samhold.
  • Barna skal være aktive deltakere i avdelingenes prosjekter slik at de opplever at deres stemmer er viktige
  • Alle barns stemmer skal ha betydning for både leken og hverdagen ellers
  • Gjennom prosjektarbeid og det multisanselige skal vi gi barna nye opplevelser, som leken kan erfares og sanses på
  • Våre prosjekter skal bidra til at barna opplever seg selv som viktige deltakere i et sosialt miljø – at de blir sett, verdsatt og anerkjent både av voksne og av hverandre.
  • Når barna selv får muligheten til å leke, utforske og skape sin egen virkelighet, styrkes deres tro på egne evner, glede ved å lære og gir en følelse av fellesskap. I et godt fellesskap får alle skinne

Leken er en sentral og naturlig del av prosjektarbeidet. Den gir barna rom til å ta initiativ, eksperimentere og uttrykke seg på sine egne premisser. Gjennom lek blir barnas interesser, ideer og relasjoner styrket, og prosjektarbeidet blir en dynamisk prosess der barna er drivkraften.

Til toppen