Innbyggerforslag

Innhold

Gjennom å samle underskrifter har du som innbygger i kommunen rett til å sette en sak på den politiske dagsorden. Du har imidlertid ikke krav på noe bestemt utfall av saken.

Innbyggere kan fremme forslag som gjelder kommunens virksomhet. Bystyret avgjør om forslaget faller innenfor dette.

Hvor mange underskrifter kreves?

Bystyret er pliktig til å behandle forslaget dersom minst to prosent av kommunens innbyggere har skrevet under. Uansett er 300 underskrifter alltid tilstrekkelig.

Det er ingen aldersgrense for å signere et innbyggerforslag, men man må være bosatt og folkeregistrert i kommunen for å kunne skrive under. Når man signerer, skal man oppgi sin folkeregistrerte adresse.

Erfaring viser at enkelte personer fra andre kommuner ønsker å støtte saken, men slike underskrifter er ikke gyldige. Forslagsstilleren bør derfor fjerne underskrifter fra personer som ikke bor i kommunen.

Hvem kan fremme forslag?

Alle bosatt og folkeregistrert i kommunen kan fremme og støtte et forslag – også personer uten stemmerett og personer under 18 år.

Hvor sendes forslaget?

Forslaget med underskriftsliste sendes til Porsgrunn kommune.

  • Elektronisk via minsak.no.
  • Via post til: Porsgrunn kommune, Postboks 128, 3901 Porsgrunn

Kommunedirektørens behandling av mottatte forslag

Kommunedirektøren mottar og vurderer forslagene. Sakene legges fram for bystyret så raskt som mulig. Forslag som åpenbart ikke oppfyller lovens krav, kan avvises. I tvilstilfeller legges saken fram for bystyret. Bystyret holdes løpende orientert om eventuelle avvisninger.

Bystyrets behandling av mottatte forslag

Bystyret skal behandle innkomne forslag senest seks måneder etter at de er fremmet. Unntak gjelder hvis forslaget inngår i en pågående plansak etter plan- og bygningsloven.

Tidligere behandlet forslag

I samme valgperiode kan det ikke fremmes forslag med samme innhold som et tidligere innbyggerforslag. Det kan heller ikke fremmes innbyggerforslag med samme innhold som en sak som er behandlet av bystyret i løpet av valgperioden. Bystyret skal selv ta stilling til om et forslag kan fremmes.

Oppfølging

Forslagsstillere skal informeres om vedtak og eventuelle tiltak som følge av forslaget.

Klage

Et innbyggerforslag som blir nedstemt, kan kun påklages dersom forvaltningsloven eller annen lov gir klagerett.

Les mer

Se Kommunelovens § 12-1 for mer informasjon

Til toppen