Innledning

Innhold

I Grenland ønsker vi flere med i idretten og at befolkningen skal oppleve stolte idrettsprestasjoner på toppnivå. Området produserer talenter og det skal bli attraktivt å bo og drive toppidrett i Grenland.

Idretten forholder seg ikke til kommunegrensene, de samarbeider på tvers. Skien-, Porsgrunn- og Bamble kommune i samarbeid med idretten, lokale toppidrettsmiljøer og utdanningsinstitusjoner, har utarbeidet en toppidrettsstrategi for Grenland med en handlingsplan. Innholdet i handlingsplanen retter seg mot treningshverdagen, økonomi, arbeid, utdanning og anlegg.

Grenland er et område med historie og tradisjoner på nasjonalt og internasjonalt toppnivå. Lagspill har stått sterkt med nasjonale seiere og spill i Europa. Individuelt har området fostret opp utøvere som har tatt EM-medaljer, VM-medaljer og deltatt i OL.

På seniornivå pr. 2023 er det kun Odds ballklubb og Gjerpen HK Skien som er på toppnivå og innenfor individuell idrett er det kun en syklist fra Bamble som ble tildelt utøverstipend fra Olympiatoppen. Urædd/ Herkules herrer håndball og Odds Ballklubb Kvinner ligger an til å nå toppnivå i løpet av 2023. Urædd bryteklubb har juniorbrytere på toppnivå, men Norges bryteforbund har valgt å samle de beste i Oslo.

Ungdomsutøvere har gode forutsetninger for å kombinere utdanning og toppidrett i Grenland. Telemark Toppidrett (TT) tilrettelegger for skole og toppidrettssatsning. Hjalmar Johansen vgs., Bamble vgs. og Porsgrunn vgs. tilrettelegger for enkeltutøvere innenfor den offentlige skolen. Dette har ført til at Grenland har mange utøvere som presterer godt på juniornivå. Grenland opplever at mange av talentene må flytte for å kunne satse videre innenfor sin idrett på grunn av manglende miljøer og fasiliteter. Universitetet i Sørøst-Norge har mange studietilbud i dag, målet er å øke mangfoldet i tilbudene innenfor idrettsutdanning.

Toppidrett er sammensatt. Det handler om tilrettelegging for idrettslag og den enkelte utøver, trener og miljø. Det er derfor viktig å skille mellom ansvarsområder og roller:

  • Idretten (idrettslag, idrettsråd, idrettskrets, Norges idrettsforbund og særforbund) jobber med talentutvikling for utøvere, trenere og ledere. Særforbundene har ansvar for toppidrettsaktiviteten.
  • Olympiatoppen Østlandet (OLT Østlandet) fungerer som et rådgivende organ, som har tilgang på toppidrettskompetanse og har et bredt nettverk innen nasjonal- og internasjonal toppidrett.
  • Kommunene er tilrettelegger, samarbeidspartner, rådgiver og økonomisk bidragsyter. De forholder seg til idrettslag, ikke enkeltutøvere.
  • Utdanningsinstitusjonene skal legge til rette for å kombinere utøvernes toppidrettssatsing, skole-/ utdanningshverdag og forskning.
  • Vestfold og Telemark fylkeskommune er økonomisk bidragsyter og regional utviklingsaktør som bidrar til toppidrett.

Grenland toppidrettsråd fungerer som en ressursgruppe med tanke på forankring i offentlig- og idrettspolitikk. Rådet består av kommunepolitikere, kultursjefer, idretts adm., idrettsråd, Olympiatoppen Østlandet, Vestfold og Telemark idrettskrets, Vestfold og Telemark fylkeskommune.

Til toppen