Innledning

Innhold

Formål med handlingsplanen

Handlingsplanen skal sikre at kommunens hjelpetilbud innenfor området vold i nære relasjoner er kunnskapsbasert og samordnet. Videre skal handlingsplanen sikre at kommunen oppfyller lovens krav om å forebygge, avdekke og avverge vold og overgrep.

Handlingsplanen skal bidra til å styrke kunnskaps- og handlingsgrunnlaget ved at det etableres forpliktende samarbeid mellom sektorer og faggrupper. Det er viktig med bevissthet om at vold utøves i alle samfunnslag, mot både barn og spedbarn, kvinner, menn, gamle som unge. Vold påfører betydelig lidelse, og de helsemessige konsekvensene kan være omfattende og mulig livstruende. I tillegg til de store konsekvensene for den enkelte, har vold også store samfunnsøkonomiske kostnader.

Videre skal handlingsplanen være et redskap for å sikre at kommunene iverksetter tiltak som kan gjøre hjelpeinstansene bedre i stand til å forholde seg til de sammensatte problemstillingene som vold i nære relasjoner reiser. Handlingsplanen uttrykker kommunens mål for utvikling, beskriver tiltak og angir forpliktelser og ansvar.

Bakgrunn, organisering og mandat

Bakgrunn

Planstrategien for Porsgrunn kommune 2019 – 2022 ble behandlet i bystyret 10.desember 2020. Her ble det besluttet at kommunen skal starte arbeidet med en lokal Handlingsplan mot vold i nære relasjoner i 2021.

Organisering og mandat

Vold i nære relasjoner er relevant for mange tjenester, og rådmannen satte derfor ned en tverrfaglig plangruppe bestående av fire rådgivere fra henholdsvis oppvekstområdet, NAV-området, helse og omsorgsområdet og administrasjon og støtte. Rådmannens ledergruppe har vært styringsgruppe for arbeidet, og vedtok følgende mandat for arbeidet skal handlingsplanen:

  • Beskrive kommunens mål for utvikling på området 
  • Beskrive virkemidler/tiltak for å nå målene 
  • Angi berørte tjenester og deltakere i arbeidet 
  • Konkretisere forpliktelser og spesifiserer ansvar 
  • Synliggjøre konkrete tiltak i kommunen, samt oversikt over aktuelle tjenester og tiltak utenfor kommuneorganisasjonen 
  • Beskrive hvordan kommunen skal gå fram for å evaluere måloppnåelse 

Plangruppa hadde sitt oppstartsmøte i april 2021, og i oktober 2021 ble det i tillegg etablert fire arbeidsgrupper bestående av medarbeidere fra aktuelle virksomheter/tjenester. Disse arbeidsgruppene har utarbeidet mål og tiltak for egne tjenesteområder.

26.oktober 2021 arrangerte plangruppa et dagsseminar om vold i nære relasjoner, der alle relevante tjenester/virksomheter var invitert.

Tidligere planer og nasjonale føringer

Porsgrunn kommune

Handlingsplanen vil erstatte temaplanen Vold i nære relasjoner 2013-2020. Temaplanen ble vedtatt i bystyret i Porsgrunn kommune 29.november 2012 som en av fire temaplaner. Den forrige planen peker på flere tiltak som bør iverksettes, eksempelvis at «det vurderes en felles veileder for hvordan medarbeidere i Porsgrunn kommune konkret skal håndtere tilfeller av vold i nære relasjoner». Denne oppfordringen ble fulgt opp av oppvekstsektoren, der handlingsveilederen Fra bekymring til handling nå er iverksatt. Fra bekymring til handling er kommunens system for å sikre tidlig innsats og tverrfaglig samarbeid i saker som bekymrer, der målgruppen er risikoutsatte barn og unge.

Handlingsveilederen Fra bekymring til handling er innlemmet i denne handlingsplanen. I tillegg har plangruppa utarbeidet en tilsvarende handlingsveileder som omfatter voksne.

Nasjonale handlingsplaner og veiledere

Regjeringens siste handlingsplan mot vold i nære relasjoner har fått navnet Frihet fra vold, og ble offentliggjort i august 2021. Handlingsplanen gjelder for perioden 2021-2024. Planen er en oppfølging og videreutvikling av den forrige handlingsplanen mot vold i nære relasjoner «Et liv uten vold» (2014-2017) og Opptrappingsplan mot vold og overgrep (2017-2021). Åtte departementer har samarbeidet om utviklingen av planen.

I den nye nasjonale handlingsplanen legges det blant annet vekt på at innsatsen må være helhetlig og samordnet for å lykkes med å bekjempe vold i nære relasjoner. Gjennom Frihet fra vold legger regjeringen til rette for effektiv forebygging, mer likeverdige og sammenhengende tjenester til voldutsatte og ansvarliggjøring, straffeforfølgning og behandling av den som utøver vold.

Siden 2007 har regjeringen anbefalt kommunene å utarbeide kommunale handlingsplaner mot vold i nære relasjoner. I følge NKVTS (Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress) har under halvparten av landets kommuner fulgt denne oppfordringen.

Plangruppa har tatt utgangspunkt i regjeringens veileder i arbeidet med denne handlingsplanen. Veilederen er utviklet av NKVTS og ble første gang lansert i november 2013. Veilederen har siden blitt revidert og oppdatert flere ganger.

Til toppen