For deg som har bevilling

Innhold

Ansvarlig vertskap

Kommunen, politiet og utelivsbransjen er ansvarlige for å gi innbyggere gode, trygge møtesteder og redusere rusrelaterte skader og ulykker. Det gjennomføres derfor kurs i hva ansvarlig vertskap innebærer. Skal du drive i utelivsbransjen i Porsgrunn, bør du gjennomføre et kurs i ansvarlig vertskap. 

Her finner du kurs

Kommunen arrangerer lokale kurs i ansvarlig vertskap for bransjen. For mer informasjon om oppsatte kurs, ta kontakt med skjenkemyndigheten i Porsgrunn på 35 54 70 00 eller følg med på annonsering på våre nettsider.

Skjenketid og åpningstid

Åpningstid fredag, lørdag og alle dager før helligdager til kl. 02.30. Skjenking av alkoholholdig drikk avsluttes seinest kl. 02.00.

Åpningstid øvrige dager til kl. 02.00. Skjenking av alkoholholdig drikk avsluttes seinest kl. 01.30.

Dag før 1. og 17. mai behandles på samme måte som dag før helligdag.

Skjenketid ved overgang til vintertid

Ved overgang til vintertid stilles klokken tilbake fra kl. 03:00 til kl. 02:00. I henhold til maksimal tidene vil skjenketiden til alle skjenketider ha utløpt kl. 03.00 (når klokken blir 03.00 første gang den natten), og den utvides derfor ikke med en ekstra time

Skjenking ved overgang til sommertid

Ved overgang til sommertid stilles klokken frem fra kl. 02:00 til kl. 03:00. Skjenkesteder som i henhold til bevillingen har skjenketid til kl. 02:00 eller senere, må stenge skjenkingen på det tidspunktet klokken stilles frem, dvs. kl. 02:00. Klokken er da 03:00 etter ny tid.

Salgstider for alkohol i butikk

Salg av alkoholholdig drikk gruppe 1 (drikk som inneholder over 2,5 og høyst 4,7 volumprosent alkohol):

Alminnelige hverdager til kl. 20:00

Dager før søn- og helligdager til kl. 18:00

Påske-, pinse-, jule- og nyttårsaften til kl. 16:00.

Dagen før Kristihimmelfartsdag er unntatt, og regnes i denne sammenheng som alminnelig hverdag. Det samme gjelder for dagen før 1. og 17. mai.

Gjeldende bestemmelser regulerer ikke klokkeslett for når på dagen salg av øl kan starte. Normaltidene i alkohollovens § 3-7, 1. ledd kommer da til anvendelse, hvor det står at øl kan selges fra kl. 08:00.

Bevillingsgebyr

Alle som har en salgs- eller skjenkebevilling må hvert år betale et bevillingsgebyr til kommunen. Størrelsen på gebyret avhenger av hvor mye alkohol som selges. Opplysninger om alkoholsalget skal du oppgi enten i 

omsetningsoppgave for alkohol - skjenkebevilling 

eller i omsetningsoppgave for alkohol - salgsbevilling .

Porsgrunn kommune følger satsene for bevillingsgebyr i henhold til alkoholforskriften § 6-2

For enkeltarrangementer gjelder følgende satser:

Alminnelig bevilling for en enkelt bestemt anledning med arrangement inntil 500 personer Kr. 500,- pr. døgn
Alminnelig bevilling for en enkelt bestemt anledning med arrangement fra 500 personer eller mer Kr. 4800,-
En enkelt bestemt anledning kan strekke seg for inntil 6 dager

Skjenkekontroll

Slik foregår en skjenkekontroll

  • Kontrollen gjennomføres vanligvis uten at kontrolløren gir seg til kjenne. Dette fordi vi ønsker å observere rutinene og driften anonymt. 
  • Etter kontrollen legitimerer kontrollørene seg overfor ansvarshavende ved skjenkestedet og forteller om observasjonene sine. 
  • Hvis kontrollørene observerer mulige brudd, får bevillingshaver tilsendt en rapport innen en uke etter kontrollen. Bevillingshaver får anledning til å kommentere rapporten før saksbehandlerne i kommunen avgjør om forholdet utgjør et regelbrudd. 
  • Hvis kommunen konkluderer med brudd på alkohollovgivningen, er vi forpliktet til å tildele prikker. 

Åpenbart påvirket

  • Åpenbart påvirkede skal hverken slippes inn eller oppholde seg på skjenkestedet. Hvis gjesten blir åpenbart påvirket av alkohol eller andre rusmidler, skal vedkommende vises ut fra stedet. Om man er åpenbart påvirket skal vurderes ut fra adferden, ikke promillen. 
  • Kjennetegn på åpenbar påvirkning kan være vanskeligheter med å feste blikket, utydelig tale, problemer med å gå rett og at man kan virke forstyrrende på andre. 

Skjenking til mindreårige

  • Mange skjenkesteder har egne aldersgrenser, og gjennomfører alderskontroll ved inngangen. Både vakter og ansatte er ansvarlige for å sjekke at gjestene oppfyller alderskravet.

Sjekk dette ved en ID-kontroll:

  • Er legitimasjon godkjent, gyldig og ekte?
  • Er det riktig person på bildet?
  • Har personen riktig alder?
  • Still kontrollspørsmål hvis du er i tvil, og be om tilleggslegitimasjon.

Tips og råd for god drift

  • Ikke gi adgang til åpenbart påvirkede personer og sørg for at ingen gjester blir åpenbart påvirket. 
  • Følg interne rutiner og regelverk.
  • Sjekk legitimasjon ved inngangen og i baren. 
  • Sørg for at personer som ikke kan ta vare på seg selv får nødvendig hjelp.
  • La både bartendere, servitører og dørvakter ta runder i lokalet for å sjekke beruselsesgraden. 
  • Vær raus med vannglassene.
  • Dere bestemmer når en gjest har fått nok. 

Hva er konsekvensene for brudd?

Hvis vi avdekker brudd på alkoholloven, er kommunen forpliktet til å tildele prikker etter nasjonale regler

  • Hvis du i løpet av to år får tolv prikker, er kommunen forpliktet til å inndra salgs- eller skjenkebevillingen din i en uke.
  • Hvis du i løpet av to år får mer en tolv prikker, skal inndragningen forlenges ut over én uke.
  • Når bevillingen er inndratt, kan du ikke selge eller skjenke alkohol.

Se de ulike prikkene under, for informasjon om hvilke overtredelser det gjelder.

8 prikker

  • Salg og skjenking til mindreårige
  • Brudd på bistandsplikten
  • Brudd på kravet om forsvarlig drift
  • Hindring av kontroll

4 prikker

  • Salg og skjenking til åpenbart beruset person
  • Brudd på tidsbestemmelsene
  • Skjenking av sprit til person mellom 18 og 20 år
  • Brudd på alderskrav til den som selger eller skjenker alkohol

2 prikker

  • Åpenbart påvirket person i lokalet
  • Mangler ved internkontrollsystemet
  • Manglende levering av omsetningsoppgave
  • Manglende betaling av gebyr
  • Brudd på regler om styrer og stedfortreder
  • Gjentatt diskriminering
  • Gjentatt narkotikaomsetning

1 prikk

  • Brudd på reglene om alkoholfrie alternativer
  • Brudd på reglene om plassering av alkoholholdig drikk på salgsstedet
  • Brudd på reglene om skjenkemengde for brennevin
  • Brudd på vilkår i bevillingsvedtaket
  • Konsum av medbrakt alkohol
  • Gjester tar med alkohol ut
  • Brudd på reklameforbudet

Alkoholreklame

Utgangs-punktet er alkohollovens § 9-2; Det er forbudt å reklamere for alkohol

Hva er lov?

  • Muntlig informasjon til gjester som stiller spørsmål om de produktene som tilbys. Korte og saklige opplysninger om varens pris, råvarer, tilvirking, duft, smak, farge, serveringsmåte, oppbevaring og bruksområder
  • Korte og saklige smaksbeskrivelser, for eksempel kan det opplyses om at en alkoholholdig drikk er «bitter» eller «fruktig».
  • Opplysninger i menyer eller på tavler om hvem som er produsent, for eksempel bryggerinavn.
  • Vanlig serveringsutstyr kan merkes med alkoholprodusenters firmanavn eller logo. Med vanlig serveringsutstyr menes skjenkeutstyr med direkte tilknytning til selve skjenkingen, for eksempel ølbrikker, glass, rørepinner, drinkmikser og skjenkekorker.
  • Barmatter med logo er tillatt så lenge de ikke er synlige for gjestene, for eksempel når de ligger på innsiden av baren.
  • Menytavler som presenterer hele eller et representativt utvalg av alle alkoholholdige drikker dere tilbyr på skjenkestedet.
  • Utendørs kan dere ha et lite skilt med opplysninger om stedets navn, åpningstider og bevillingsrettigheter, for eksempel type bevilling eller at det er en spesialforretning.

Hva er ikke lov?

  • Produktplassering, for eksempel utstillingsgjenstander på skjenkestedet som fremhever én alkoholholdig drikk. Det er ikke lov å plassere alkoholholdig drikk i lokalet kun for utstilling.
  • Massekommunikasjon av tilbud eller rabatterte priser på alkoholholdig drikk.
  • Massekommunikasjon av betegnelser som «happy hour», «ukens drink», «vinfredag», «after work» eller lignende, for eksempel vil en plakat eller et skilt med opplysninger om at det er «happy hour» ikke være tillatt.
  • Menyer, fyrstikkesker og lignende med alkoholprodusenters logo på regnes ikke som vanlig serveringsutstyr. Det samme gjelder uniformer, forklær og så videre.
  • Barmatter med logo på disken, uavhengig av hvilken vei matten ligger. Matter med logo må ikke være synlige for gjestene.
  • Massekommunikasjon med alkoholpositiv omtale, for eksempel å omtale en alkoholholdig drikk som «god», «nydelig», «duggfrisk» eller lignende.
  • Tavler som kun lister opp enkelte alkoholholdige drikker eller grupper, eller kun ett produkt. Se ovenfor hva som er tillatt.
  • Å fremheve enkelte produkter i menyen foran andre, for eksempel ved å skrive enkelte produkter i større skrift eller i en sterkere farge.
  • Utdeling av gratis smaksprøver av alkoholholdig drikk for å markedsføre et produkt.
  • Å opplyse om alkoholholdige produkter eller tilbud utendørs.

Sosiale medier

Skjenkesteder kan ikke reklamere for alkohol i sosiale medier.

Det er tillatt å bekjentgjøre arrangementer på hjemmesider og i sosiale medier. Det er videre tillatt å opplyse om pris, sted, tid, billetter og konsept. Informasjonen kan imidlertid ikke inneholde salgsfremmende ord, uttrykk og bilder, eller gi en positiv fremstilling av alkohol.

Det er ikke tillatt å henvise til konkrete produsenter og bryggerier. Opplysningene kan heller ikke på annen måte direkte eller indirekte oppfordre til alkoholbruk.

Mer informasjon

Dette er kun eksempler, og ikke en fullstendig oversikt. Reklameforbudet i Norge er strengt. Hvis du vil lese mer om reklameforbudet anbefaler vi Helsedirektoratets nettside .

Internkontroll

For å sikre at bevillingen utøves i henholdt til gjeldene regelverk og i tråd med de plikter som følger av bevillingen, må salgs- og skjenkestedet etablere rutiner.

Helsedirektoratet har utarbeidet en guide til god internkontroll som et viktig verktøy for forsvarlig drift. Klikk her for å lese denne. 

Til toppen