Helsetjenester til asylsøkere og flyktninger

Innhold

Asylsøkere og flyktninger i Norge har rett til helsehjelp for fysiske og psykiske plager, rusproblemer og tannbehandling. Bidra gjerne til at alle flyktninger blir undersøkt for tuberkulose (fhi.no) (obligatorisk)- og at flest mulig tar nødvendige vaksiner. Helsehjelp for asylsøkere og flyktninger i Norge (helsenorge.no). 

Taushetsplikt

Alle som jobber i helsevesenet i Norge har taushetsplikt. Det betyr at informasjon bare kan deles mellom de som skal behandle deg.

Du trenger derfor ikke være redd for å fortelle helsepersonellet noe. Jo mer informasjon de har, jo bedre kan de hjelpe deg.

Fastlege for deg som er asylsøker

Du som har fått registreringsbevis for asylsøkere, og vet hvilken kommune du skal bo i, kan få tildelt fastlege. Er du bosatt på et asylmottak, vil asylmottaket hjelpe deg med å sende nødvendig dokumentasjon til Helfo slik at du får tildelt fastlege. Er du bosatt privat, må du selv eller ved hjelp av andre sende registreringsbevis for asylsøkere og utfylt skjema om tildeling av fastlege for asylsøkere som bor privat til Helfo.

Du kan finne skjema her (helfo.no)

Legevakta i Norge

Dersom du eller noen i din familie blir syk, og det er på kveldstid eller helg og du ikke kan komme deg til annen lege, kan du kontakte legevakta.

Telefonnummer til legevakta i Norge er 116 117. Ringer du dette nummeret, blir du satt over til nærmeste legevakt der du er.

Eksempel på når du bør kontakte legevakten, er hvis du

  • kutter deg stygt
  • brekker et bein
  • slår hodet hardt

Du blir behandlet på legevakta eller på nærmeste sykehus. Hvis det ikke haster veldig, kan du vente til du får kontakt med fastlegen.

Legevakten vil spørre deg om navnet ditt, adresse, hvorfor du henvender deg, tidligere sykdommer og hvilke medisiner du bruker.

Legevakta er døgnåpen.

Helse-behov spørsmål

Ved helse-behov kontakt med Ingrid Marie Hodne

Betaling for helsehjelp for voksne

Du betaler en egenandel

Som voksen må du betale et beløp etter fastsatte takster (egenandel) når du har vært hos legevakt, fastlege eller spesialisthelsetjeneste.

Beløpet varierer, men ligger ofte mellom 150-350 kroner. Du betaler ingenting for å bli lagt inn på sykehus. Hvis du ikke har mulighet til å betale egenandelen, skal du likevel få hjelp.

Betaling for tannbehandling

Som voksen må du vanligvis betale for tannbehandling. Om du bor i ankomstsenter eller på transittmottak, kan du få dekket utgiftene til akutt tannbehandling.

Porsgrunn tannklinikk
Telefon: 35 56 65 60
Adresse: C. E. Berg-Hanssens gate 20, 3916 Porsgrunn

Resepsjonens åpningstider: mandag-fredag ​​kl. 08.00 - 15.00

Graviditet 

For gravide og fødende er all helsehjelp gratis. Fødsel på sykehus er også gratis.

Gravide har rett til helsehjelp før, under og etter fødselen. Du har rett til oppfølging av lege eller jordmor, og rett til å føde på sykehus.

Ta kontakt med din lokale helsestasjon eller fastlege for å få oppfølging i vangerskapet ditt. Du vil få tilbud om ni konsultasjoner hos jordmor eller fastlege, inkludert ultralyd i uke 18.

Er du over 35 år, får du også tilbud om gratis fosterdiagnostikk med tidlig ultralyd, fostervannsprøve eller morkakeprøve. Etter fødsel får du og barnet ditt oppfølging hos den lokale helsestasjonen.

Snakk med lege eller jordmor om hvem, hvor og hvordan du skal ta kontakt når fødselen starter. Ring alltid fødeavdelingen og meld ifra når fødselen er i gang. Telefonnummer til fødeavdelingen finner du på sykehusets nettsider.

Prevensjon og abort

Du bestemmer selv om du vil ta abort inntil uke 12 i svangerskapet. 

Kondomer er gratis og skal være synlige på ankomstsenteret og i mottak. Kvinner mellom 16 og 22 år får rimeligere eller gratis .

Helsehjelp for barn

Rettigheter for barn

Alle barn under 18 år har full rett til helsehjelp.

Barn under 16 år trenger ikke å betale for lege, psykolog, fysioterapeut, sykehus eller røntgen.

Helsestasjons- og skolehelsetjenesten er gratis. Alle barn har rett til undersøkelse og vaksinasjon i helsestasjons- og skolehelsetjenesten.

Helsestasjon 0-5 år

Helsestasjon for barn 0–5 år er et gratis tilbud for barn og foreldre i den kommunen du bor i. På helsestasjonen kan du få hjelp og råd fra helsesykepleier, lege og fysioterapeut. De som jobber der har taushetsplikt.

Helsestasjonen skal være et lett tilgjengelig lavterskeltilbud for barn og foreldre. Det betyr at du kan ta kontakt eller møte opp på helsestasjonen utenom faste avtaler.

Informasjon om din helsestasjons åpningstider og muligheter for drop-in vil du finne på nettsiden til kommunen du bor i. Du kan be om tolk hvis du har behov for det. 

Tannbehandling

For barn etter at de blir bosatt er all tannbehandling, utenom tannregulering, gratis til og med det året de fyller 18 år. Den offentlige tannhelsetjenesten kan si hvilke tannleger som behandler barn gratis.

Porsgrunn tannklinikk
Telefon: 35 56 65 60
Adresse: C. E. Berg-Hanssens gate 20, 3916 Porsgrunn

Resepsjonens åpningstider: mandag-fredag ​​kl. 08.00 - 15.00

Vaksiner for barn og unge

Alle barn og unge har rett til å få gratis vaksiner. Vaksinene beskytter mot 12 forskjellige sykdommer, som alle kan være livstruende eller gi alvorlige følgeskader. 

De aller minste barna får tilbud om vaksinering så raskt som mulig. Eldre barn og skal i løpet av de første månedene etter ankomst til Norge. Du velger selv om ditt barn skal vaksineres.

Det er helsestasjonen for barn 0-5 år og skolehelsetjenesten i kommunen du bor i som skal informere deg om og tilby vaksiner til barn. Har du spørsmål om vaksiner til barnet ditt, kan du snakke med helsestasjonen om dette. 

Legemidler

I Norge selges legemidler på apotek

De fleste legemidler får du bare kjøpt dersom du har resept fra lege.

Du kan ikke bruke en utenlandsk resept i Norge.

Noen legemidler kan du kjøpe på apoteket uten resept fra en lege.

Noen få legemidler kan du også kjøpe i matbutikker.

I Norge er det begrenset bruk av natur- og plantebaserte preparater. Spør eventuelt på apoteket om de kan hjelpe deg med å finne slike preparater i Norge.

 

Avtal med lege for å få forskrevet en resept

Kontakt fastlegen du har fått tildelt.

Har du ikke fått tildelt fastlege kan du kontakte en lege i din kommune.

Du kan også kontakte legevakten i kommunen dersom det haster.

 

Legen forskriver resept til deg

Hvis du bruker legemidler fra før, kan legen hjelpe deg med å finne samme eller tilsvarende legemiddel i Norge.

Ta helst med deg pakningen eller legemidlene du har fra før til legen i Norge. Det gjør det lettere for legen finne ut hva som er tilsvarende medisiner i Norge.

Legen lager vanligvis en elektronisk resept for deg, som blir lagret i et elektronisk system. Legen kan også skrive ut resepten på papir.

Legen vil ta stilling til om du har rett til stønad til legemidlene du trenger.

Gratis tolk

Som pasient med begrensede norskkunnskaper har du rett til tolk på ditt foretrukne språk (helsenorge.no). Helsetjenesten har ansvar for å sikre at det er god kommunikasjon mellom helsepersonell og pasienter med begrensede norskkunnskaper. Det er helsetjenesten som har ansvar for å bestille kvalifisert tolk. Tolk er gratis for deg som pasient i helsetjenesten. Unntaket er hvis du skal til tannlege og selv må betale for tannbehandlingen. Da må du også betale for tolk.

Til toppen