'''
Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Spør oss direkte!

Via nettprat eller sms.

Start nettprat »

Om Porsgrunn

Byen ligger ved kysten sør i Norge. Den er en del av Grenland i Telemark fylke. Elva og fjordene i Porsgrunn har gitt byen mange muligheter.

Porsgrunn. Foto: Endre Grom HansenDet var ikke tilfeldig at Porsgrunn vokste frem på midten av 1600-tallet. Nye næringer og internasjonal handel ga grunnlaget for fire nye byer langs kysten av nåværende Telemark.

For Porsgrunns del ble byens utvikling delvis styrt av myndighetenes planlegging. Behovet for effektivisering førte til flytting av tollen fra Skien til den store øya Porsgrunn ved elvemunningen i 1652. Det var den viktigste faktoren til bydannelsen.

Porsblomsten har gitt byen sitt navn. Den lille busken vokste vilt på området der byen vokste seg frem. I gammel tid ble pors brukt som krydderurt i øl for å få frem en bitter smak. Blader og ris av busken ble også lagt i sengehalmen for å holde unna utøy. Avkok er blitt brukt mot skabb og som sårmedisin. I dag finner vi spor av pors i enkelte av Vinmonopolets produkter.

36 000 innbyggere har valgt å bo her. Det er vi som sammen utgjør Porsgrunn.

Det er noe spesielt med oss Porsgrunnsfolk; vi er stolte av byen vår. Patriotismen er sterk. «For ditt vell vårt hjerte banker». Det er ikke vanskelig å skjønne. Her er noe for enhver smak!

Digital brosjyre om Porsgrunn kommune (norsk)

Digital brosjyre om Porsgrunn kommune (engelsk)

Hurtigfakta/quick facts:

Hurtigfakta om Porsgrunn (pdf)

Quick facts about Porsgrunn (pdf)

Antall innbyggere: 36 159 per 3. kvartal 2016

Ordfører: Robin Martin Kåss (Ap)

Areal:
Totalt: 164,6 km2
Land: 161,45 km2
Vann: 3,15 km2

Høyeste punkt: Fjerdingen, 360 moh

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


print utSkriv ut