Tre av fire uten brannøvelser hjemme

Tre av fire familier har aldri hatt brannøvelse hjemme, ifølge en ny undersøkelse. Brannsikkerhet i hjemmet er hovedtema når brannvesen over hele landet inviterer til Åpen brannstasjon under Brannvernuka lørdag 23. september 2017.

Mens bare én av fire har hatt brannøvelse hjemme (26 %), sier noen flere at de i det minste har snakket om hva de skal gjøre i tilfelle brann (64 %), ifølge undersøkelsen som Kantar TNS nylig har utført for Norsk brannvernforening, DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) og forsikringsselskapet If. Bli derfor med på Nasjonal brannøvelse. Gå inn på nettsiden http://www.brannvernuka.no/Nasjonal-brannovelse og meld dere på.

- Det bekymrer oss veldig at så mange ikke har trent på hva man skal gjøre ved brann. Det er for sent å oppdage at teori og praksis ikke stemmer overens når kjøkkenet eller stua står i full fyr. Et lite branntilløp utvikler seg raskt til full overtenning, så her må alle handle riktig fra første stund, sier konserndirektør Morten Thorsrud i If.

Få avtaler møtested
Bare ti prosent av husstander med to eller flere personer har avtalt møtested utendørs i tilfelle brann, ifølge spørreundersøkelsen. Dette skremmer brannvesenet:

- Ved brann blir det fort kaotisk, og det er lett å komme bort fra hverandre. For oss i brannvesenet er det et skrekkscenario at folk løper tilbake inn i brennende hus for å lete etter familiemedlemmer som kanskje har kommet seg ut andre veier. Derfor er det å avtale et fast møtested utenfor boligen noe av det enkleste og viktigste man kan gjøre, sier Jon Erik Bergendahl, leder av forebyggende avdeling i Porsgrunn brann- og feiervesen.

Nytt mobilspill gjør brannøvelsen enklere
If har utviklet mobilspillet http://brannleken.no/, som er et enkelt verktøy for mobil og nettbrett, og som skal hjelpe barnefamilier til å gjøre brannøvelsen til en morsom familieaktivitet.

- Når så få faktisk gjennomfører øvelser hjemme, er det naturlig for oss å tenke i litt nye baner. Mobilspillet er med på å involvere barna, og gjøre brann mindre skummelt for de små. Her ligger det viktig læring for alle, understreker Morten Thorsrud i If.

Åpne brannstasjoner
På rundt 350 steder over hele landet inviterer brannvesenet til Åpen brannstasjon. Dette er lagt opp som en familieaktivitet, der barn og voksne får opplæring i hvordan de kan sikre hjemmet mot brann. Konkurranser, slokkedemonstrasjoner og brannbiler er noe av det man kan oppleve.

- Åpen brannstasjon har blitt en fin tradisjon som gir oss en unik mulighet til å formidle brannforebyggende budskaper til et interessert publikum. Vi gleder oss, og håper mange kommer på besøk, sier Jon Erik Bergendahl.

Brannvernuka arrangeres av Norsk brannvernforening, DSB og If Skadeforsikring i samarbeid med brannvesenet. Mange steder deltar også lokale If-kontor, Det lokale el-tilsyn, Sivilforsvaret, politi og ambulansetjenesten.

I vår kommune er det Porsgrunn brann- og feiervesen, Statens vegvesen, Sivilforsvaret, Ambulansetjenesten, NOKAS Beredskap, Forsikringsselskapet IF og Herøya IF Fotballgruppe som står for gjennomføringen av arrangementet. Her inviteres det til åpen dag på Porsgrunn brannstasjon, Herøyavegen 53, lørdag 23. september klokka 1000-1400.

Oversikt over øvrige brannvesen som inviterer til åpen brannstasjon, finnes på nettstedet www.brannvernuka.no

Mediekontakter lokalt:

Jon Erik Bergendahl, Leder av forebyggende avdeling, 35 54 74 01