Stor øvelse utenfor Langesund

Denne uken gjennomføres den største olje- og kjemikalievernøvelsen i norsk historie utenfor Langesund. Øvelsen blir synlig langs kysten og publikum inviteres til omvisninger.

Øvelsen bærer navnet Skagerrak Chemical Oilspill Excercise (SCOPE) 2017. Totalt anslag involverte i øvelse til sjøs og på land er 150 til 200, i tillegg kommer EU-observatører og spesielt inviterte gjester. Av prominente gjester kommer blant annet H.K.H. Kronprins Haakon og samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen.

Scope illustrasjon

Lokalbefolkningen vil se skip ved kai og i sjøen, fly og helikopter i lufta, noe aktivitet på diverse kaiområder (spesielt i Krogshavn) og i strandområder. Det vil også kanskje være noe mer trafikk på veiene.

Omvisning for publikum
Publikum inviteres til to omvisninger i Krogshavn tirsdag 26. september:

Kl. 16:30-17:00

Kl. 17:00-17:30

Oppmøte på parkeringsplassen ved Krogshavn.

Mål
Målet med øvelsen er å gjøre oss bedre rustet til å møte økningen i sjøtransport av kjemikalier i Skagerrak og Oslofjorden, og styrke det internasjonale samarbeidet for å håndtere denne type hendelser.

Arrangører
Kystverket er hovedarrangør av øvelsen. EU gjennom European Commission støtter øvelsen økonomisk. For øvrig er Det danske forsvaret, Kustbevakningen i Sverige, Islands Miljødirektorat, Interkommunalt Utvalgt mot Akuttforurensing (IUA-Telemark) og Sørøst Politidistrikt partnere i øvelsen.

Porsgrunn kommune deltar, gjennom IUA-Telemark, med mannskap fra Porsgrunn brann- og feiervesenet, geodata og på kommunikasjon.