Statsministeren åpnet ny fabrikk

I går foretok Statsminister Erna Solberg (H) den offisielle åpningen av Elkem Solar på Herøya. Inntil nylig stod de moderne lokalene tomme etter at REC flyttet ut i 2012. Men nå skaper fabrikken igjen viktige arbeidsplasser og mer miljøvennlig energi.

Statsminister Erna Solberg i samtale med ansatte på Elkem Solar- Det siste halvannet året har vært preget av at mange har mistet jobben i Norge. Oljeprisen har falt kraftig, og det får konsekvenser – spesielt i oljefylkene langs kysten. Også her på Herøya er det bedrifter som nylig har måttet nedbemanne. Det er tøft for de det gjelder. Heldigvis finnes det lyspunkter også. Og det er det vi feirer i dag, sa statsminister Erna Solberg

Statsministeren var opptatt av klima- og miljøvennlig omstilling.

- Det grønne skiftet er en del av det som skal være med på å skape fremtidsgrunnlaget for velferd og trygghet i Norge. Og dette er et godt eksempel på det grønne skiftet, la hun til.

Elkem Solar skal produsere blokker med solcelle-silisium fra Elkem Solar i Kristiansand, med utgangspunkt i en kapasitet på 4-5000 tonn waferblokker som skal blant annet sendes til videre foredling i REC Solar i Singapore.

Her skal de skjæres i tynne waferskiver, som er selve hovedråvaren i en solcelle.

Ordfører Robin Kåss deltok også på åpningen. Også han uttrykte stor begeistring over etableringen av ny grønn industri i området.

- Porsgrunn er sentrum i en region som er helt sentral for grønn produksjon. Vi produserer alt fra verdens mest miljøvennlige sement til verdens mest miljøvennlige kunstgjødsel. Nå får vi en topp moderne fabrikk her på Herøya som bruker miljøvennlig fornybar energi fra vannkraft til å produsere miljøvennlig fornybar energi fra sola, sa Kåss i sin tale.

Han trakk også frem Porsgrunns fordeler som etableringssted.

- Hvis jeg skal trekke frem tre ting som har bygd det moderne Porsgrunn, så er det oversjøisk handel, fornybar energi og kontinuerlig industriell omstilling. Denne satsingen her på Elkem Solar har alle tre, sa han.

- Her på Herøya er den største industriklyngen i Norge, og det perfekte sted for nye industrielle etableringer. Vi har tilgang på ren strøm, rent vann, havn, og ikke minst topp kompetent arbeidskraft. Her i Porsgrunn har det vært omstillinger i industrien i over 100 år. Området vi befinner oss i nå har blitt bortimot norgesmestere på omstilling, la han til.

Fabrikken består av 4 linjer – hvorav en som er i drift. Den startet opp 31. august. De neste 3 linjene starter opp etter hvert som de blir ferdigstilt.

Det var 1700 søkere til de 70 stillingene som ble lyst ut i forbindelse med oppstarten. Av de utplukkede er mange tidligere REC-ansatte. Dessuten er 30 prosent kvinner. En høy kvinneandel i forhold til sammenliknbar industri.

Vi gratulerer Elkem Solar med oppstarten!

Les hele talen til ordfører Robin Kåss her (pdf)