Spaden i jorda for ny vei ved Lilleelvkrysset

I går markerte ordførere, entreprenør og vegvesenet byggestart for Lilleelvkrysset i Porsgrunn.

Nina Haugland, byggeleder Statens vegvesen, Porsgrunns ordfører Robin Kåss, Skiens ordfører Hedda Kise og Roar Gärtner, prosjektleder Statens vegvesenOrdfører i Porsgrunn Robin Kåss sier det kan bli en tøff anleggsperiode for de som bor i området. Med han er likevel lettet over at anleggsarbeidet nå er i gang.

- Det er en veldig god følelse. Lilleelvkrysset slik det er i dag er helt håpløst. Det er en flaskehals. Det skaper dårlig trivsel. Det er vanskelig for gående og syklende, og biler står i kø. Det er ikke bra, sier ordfører Robin Kåss

- Nå er vi endelig i gang. Dette blir en god løsning. Det blir litt verre i anleggsperioden. Det blir støy og det blir hindringer for folk som skal gjennom. Men når traseen er ferdig blir det en miljøtunnel som vil oppleves som mye bedre både for beboere, personbil- og næringstrafikk, gående og syklende, sier Kåss

Kåss gleder seg også til at togene til og fra Oslo skal suse forbi på nytt dobbeltspor, uten planovergang i Lilleelvkrysset.

Vært et problem lenge
Planene og tankene om ny trafikkløsning for krysset går tilbake til 80-tallet. Finansiering var helt sentralt, men man fant ingen løsning.

En konseptvalgutredning (KVU) for Grenland i 2010 la grunnlaget for videre arbeid. Utviklingen av transportsystemet i Grenland er forankret i denne utredningen.

Bypakke Grenland ble finansieringsløsningen. I juni 2013 ble den lokalpolitisk vedtatt

I mai 2015 ble også Bypakke Grenland, fase 1, vedtatt i Stortinget.

570 millioner
Arbeidet med Lillelevkrysset er ett av mange prosjekter i denne pakka. Alene er dette prosjektet beregnet til å koste 570 millioner, beregnet i 2015 kroner.

Kontrakten for Lilleelvkrysset ble signert 3. desember 2015 og gikk til AF Gruppen. De leverte det beste tilbudet både når det gjelder pris og kvalitet.

Vegen skal være ferdig juli 2018.

Bypakke Grenland er et samarbeidsprosjekt mellom Skien, Porsgrunn og Siljan kommune, Telemark fylkeskommune, Statens vegvesen og Jernbaneverket.