Porsgrunn bibliotek 30 år

I dag feiret biblioteket at de har vært 30 år i rådhuskvartalet.

Jubileet ble feiret med taler, musikk, teater, jubileumsprolog og bløtkake.

Ordførerens tale
Ordfører Robin Kåss holder tale i forbindelse med bibliotekets 30-års jubileumOrdfører Robin Kåss holdt en tale i anledningen. Den kan du lese her:

"Porsgrunn bibliotek feirer i disse dager 30 år i nåværende lokaler. Som ordfører er jeg stolt over den jobben biblioteket har gjort i mange år, og at de fortsatt er opptatt av å utvikle seg videre. Det var også et klokt valg av politikerne våre da de for vel 30 år siden besluttet den sentrale plasseringen som biblioteket nå har fått, med kort vei til buss-stasjon, jernbane, kino og kulturhus.

Porsgrunn folkebibliotek ble etablert allerede i 1846. Thomas Alva Edison fant opp glødelampen i 1879, så biblioteket i Porsgrunn var altså i drift 33 år før lyspærene var funnet opp! Biblioteket har hatt stor betydning i et folkeopplysnings- og demokratiperspektiv gjennom mange år. Men her og nå vil jeg først og fremst se på de siste 30 årene.

Biblioteket har gode åpningstider, nå også med søndagsåpent bibliotek, og det er en god økning i antall utlån. Antallet utlån fra biblioteket var over 155.000 i 2015, et imponerende tall – og jeg forstår at dette øker!

Porsgrunn Bibliotek har omfattende aktivitet, ikke minst innrettet mot barn og unge. I forhold til sammenlignbare kommuner er det et stort antall brukere i skolealder, I 2015 hadde biblioteket:

• 25 klassebesøk (1025 elever)
  • 54 brukerorienteringer, av disse 51 for barn (920 barn)
  • 111 arrangementer, herav 46 for barn (2609 personer totalt)
  • 70 utstillinger, 45 av disse for barn

Biblioteket fikk nylig tildelt 200.000 kroner fra Nasjonalbiblioteket for å videreutvikle den tradisjonelle lesesalen til et mer moderne arrangementsareal tilpasset bruk av moderne medier. Jeg vil gratulere biblioteket og deres ansatte med denne tildelingen som i høyeste grad er fortjent!

Skal jeg oppsummere kort bibliotekets rolle og betydning, så kan det være følgende:

• Biblioteket har vært en viktig møteplass og arena for offentlig samtale og debatt i en årrekke.
  • Biblioteket har vært et litteraturhus, utstillingsarena, kulturhus og mye mer.
  • Biblioteket har vært en sosial utjevningsfaktor. Her er terskelen lav for å komme inn, utlån er gratis og både barn/unge og eldre har vært prioriterte grupper.

Biblioteket har kort sagt vært med på å bygge oss opp som Norges beste by for barn og unge, og å støtte opp om vårt felles motto «Sammen om Porsgrunn».

Robin Kåss, ordfører (AP), Porsgrunn"

Se flere bilder fra feiringen på Porsgrunn kommunes facebookside