Luftforurensing

Varsel vedrørende høy luftforurensing i Grenland

Miljørettet helsevern i Grenland varsler med dette om at det måles høye nivåer av svevestøv langs de mest trafikkerte veger i Grenland og at luftkvaliteten i perioder vil være dårlig . Helseeffekter kan forekomme hos astmatikere og personer med luftveissykdommer, samt alvorlige hjerte-karsykdommer.

Miljørettet helsevern i Grenland gir følgende helseråd: Barn med luftveislidelser (astma, bronkitt) og voksne med alvorlige hjertekar- eller luftveislidelser bør ikke oppholde seg nær de mest trafikkerte vegene. Personer som oppholder seg mer enn 50 meter fra hovedveger vil normalt være lite påvirket av luftforurensning fra vegtrafikken. Vi gjør oppmerksom på at forurensningen vil være høyest i rushtiden morgen og ettermiddag.

De fleste moderne biler har pollenfilter for å rense luften inne i bilen. Disse fjerner det meste av svevestøvet. Det er imidlertid nødvendig å skifte disse filtrene regelmessig, noe som ligger inne i vanlig service, bileiere anbefales å påse at dette blir gjort.

Vi ber om at flest mulig lar bilen stå på dager det er varslet høy luftforurensning og bruker buss, sykkel eller sitter på med andre i stedet.

Det er ønskelig at flere velger piggfrie dekk; det vil redusere risikoen for høye nivåer av svevestøv langs veiene.

På nettsiden www.luftkvalitet.info kan du finne mer informasjon om luftkvaliteten i Grenland, bli oppdatert på forurensningssituasjonen og få varsler om forventet luftkvalitet.