God hygiene er et kinderegg

- Ved god hygiene i barnehagene blir det mindre av diaré og luftveis­infeksjoner.

På bildet: Hygienesykepleier og forfatter Vera Edel Anthonsen, smittevernansvarlig helsesøster Liv Berit Vrålstad,  prosjektleder Mona Rognlien Troøyen, virksomhetsleder i Frednes og Skrukkerød barnehage Anne Omnes, kommunalsjef for oppvekst Tollef Stensrud og barnehageleder ved Torva barnehage i Rælingen kommune, Ann Kristin Ringstad.Det sier Mona Rognlien Troøyen. Hun er ansvarlig for et håndhygieneprosjekt i barnehagene i Porsgrunn. Hun har tidligere hatt ansvaret for prosjektet “økt nærvær for gravide”.

- I prosjektet med gravide besøkte jeg mange barnehager. Jeg gjorde meg opp noen tanker om vi var gode nok på håndhygiene og hygiene generelt i de kommunale barnehagene, sier Rognlien Troøyen

- Funn fra to store forskningsprosjekt GoBan og Blikk for barn, viser at norske barnehager slurver med hygienen. Nå ønsker vi å finne ut hvordan det står til hos oss i Porsgrunn kommune, forteller hun.

Hun forteller at prosjektet i utgangspunktet ikke er et sykefraværsprosjekt. Men at man ved bedre hygiene kan forvente lavere sykefravær både hos barn, foreldre og barnehageansatte. Det gir også en økonomisk gevinst. Slik sett er god hygiene et kinderegg.

Inviterte alle ansatte
I går var rundt 150 ansatte fra kommunale barnehager samlet til felles kick-off på Filmsentret Charlie.

To eksterne forelesere var hentet inn for å snakke om temaet.  Hygienesykepleier og forfatter Vera Edel Anthonsen fortalte om ulike tiltak som kan rettes både mot ansatte, barn, foresatte og de fysiske omgivelsene i barnehagelokalene. Hun ga tips og råd til hvordan man kan implementere enkle rutiner som fungerer i hverdagen.

Barnehageleder ved Torva barnehage i Rælingen kommune, Ann Kristin Ringstad, fortalte om erfaringer fra et hygieneprosjekt i hennes barnehage.

Barnehagene blir engasjert
Utover høsten skal alle barnehagene få besøk av Rognlien Troøyen. Da skal de gjennomgå en langtidsfriskprosess. Der skal de selv utarbeide en plan for bedring av hygiene i sin barnehage basert på den kunnskapsbiten de fikk servert på Kick-off.

Foreldrene må bidra
Det blir foreldremøter i alle barnehagene. Rognlien Troøyen sier de er helt avhengig av å ha foreldrene med på dette for å lykkes.

Arbeidsgruppe
Rognlien Troøyen har flere med seg i prosjektet. Arbeidsgruppen består av virksomhetsleder for Frednes og Skrukkerød barnehage Anne Omnes, virksomhetsleder for Flåtten barnehage Hanne Stulen Granly, smittevernansvarlig helsesøster Liv Berit Vrålstad, hovedverneombud Arvid Svendsen og Lisbeth Toft fra miljørettet helsevern.