Brevik sykehjem prøver ut ny velferdsteknologi

Som første sykehjem i Norge tester Brevik sykehjem ut mobilitetssensorer. Sensorene måler beboernes bevegelse i sengen. De skal bidra til mindre trykksår, færre fallulykker og kan brukes til kartlegging av søvnmønster.

Kommunalsjef Aud Fleten- I første omgang testes dette ut på fire beboere over en toukers periode. Hensikten er å vurdere kvaliteten på produktet og se om det kan benyttes opp mot de nye sykesignalanleggene vi skal ha på de nye sykehjemmene, forteller kommunalsjef Aud Fleten.

Mobilitetssensorene består av flate plater som legges under midten på madrassene i sengene.

For å unngå trykksår kan sensorene varsle personalet dersom beboer ikke har snudd seg i sengen og endret trykk på huden i løpet av an avtalt tid. Beboere slipper samtidig å bli vekket unødvendig på natten dersom alarmen ikke har gått.

Helsefagarbeider Frode Halvorsen monterer teknologien i sengenAlarmen kan også varsle dersom en beboer prøver å gå ut av sengen alene. Det er nyttig hvis det er fare for fall.

Sensorene viser også beboerens bevegelsesmønster i sengen og søvnmønster. Dette er praktisk når pleie og behandlingsopplegg skal lages eller justeres. Det kan for eksempel være ved innflytting på institusjon og ved endring av funksjonsnivå.

Produktet er utviklet i Danmark. Det har vært testet ut i København og Århus kommune i tre år. Det er også testet ut på noen sykehjem i Stockholm, Sverige. Porsgrunn kommune er valgt for uttesting i Norge.

Utstyret ble montert i forrige uke. De ansatte er begeistret over erfaringene så langt.