Bedriftsbesøk hos Eramet

I forrige uke var ordfører Robin Kåss, varaordfører Janicke Andreassen og næringsutvikler Øyvind Solbakken på besøk hos verdens mest miljøvennlige manganprodusent, Eramet Norway på Herøya.

Verksdirektør Rodney Ishak, ordfører Robin Kåss, varaordfører Janicke Andreassen, fagforeningsleder i Eramet Torgeir Larsen, kommunikasjonsdirektør i Eramet Bernt Jarle Dolmen og næringsutvikler i Vekst i Grenland Øyvind Solbakken.Lav kronekurs og gode råvarepriser gjør at selskapet klarer å tjene penger i et tøft internasjonalt marked. 2015 var et godt år for den norske delen av selskapet. Det er tøffere tider for det franskeide selskapet på verdensbasis.

Til tross for salderingsbehovene internasjonalt, har selskapet i Porsgrunn fått 60 millioner kroner til nye investeringer i år.

Det er rundt 150 ansatte ved anlegget i Porsgrunn. I tillegg har de årlig inne rundt 20 lærlinger. Det er omlag 75 prosent færre ansatte enn før omstillingen på 70- og 80-tallet. Disse klarer likevel å levere dobbelt så mye som den gang.

Ansatte som blir år etter år
Eramet Norway Porsgrunn er et moderne og høyteknologisk selskap med lange tradisjoner. Verket fra 1913 har ansatte med mye kompetanse og erfaring. Den gjennomsnittlige ansienniteten er for eksempel på 24-25 år.  Det er ikke uvanlig å møte både andre og tredjegenerasjons ansatte ved smelteovnene.

Fra gruver i Afrika til stål i Nord-Amerika
Store skip frakter den rød-sorte manganmalmen sjøveien fra gruven i Gabon i Vest-Afrika til Norge. Midtfjords blir de store skipene lastet om i mindre båter. Disse båtene frakter bergarten videre til de tre prosessanleggene til Eramet i Sauda, Kvinesdal og Porsgrunn.

Ved anlegget i Porsgrunn brukes manganmalmen som råmateriale for fremstilling av mangan/manganlegeringer.

Slike legeringer brukes i hovedsak til fremstilling av rustfritt stål, stål til bygg- og anleggssektoren, luft- og romfartssektoren, energibransjen, transportbransjen og verktøyindustrien. Men det spiller det også en rolle i produksjonen av fyrverkeri, aluminium, kobber, tørrbatterier, kretskort, desinfeksjonsmidler, alge- og soppdrepermidler.

Eramet Norway eksporterer all sin produksjon av manganlegeringer hovedsakelig til Europa og Nord-Amerika.

Restmassene fra produksjonen består av det vi oppfatter som grønn stein. De hentes av transportselskapet Tipp Transport, og selges som fyllmasse.

Enormt kraftkrevende industri
Bedriften har et årlig kraftforbruk på 570 GWh (570 000 000 kWh). Av dette gjenvinner bedriften opp mot 200 GWh termisk energi gjennom sin leveranse av CO-gass til Yaras ammoniakkbedrift på Herøya. Også energi knyttet til kjølevannet fra prosessene, blir utnyttet. Selv hevder selskapet at de er verdens grønneste manganprodusent.

Om Eramet Norway
Eramet Norway er en del av det franske industrikonsernet Eramet. Eramet er en verdensledende produsent av legert metall, spesielt mangan og nikkel samt høykvalitets spesiallegeringer. Gruppen sysselsetter rundt 15 000 mennesker i 20 land.