Starter med selvtest av elever i videregående og studenter

Porsgrunn kommune starter med massetesting av elever i videregående og studenter ved universitetet. Dette starter vi med allerede til uken.

- Målet med testingen er at elever og studenter skal kunne være mest mulig fysisk tilstede i undervisningen og at de skal føle seg tryggere på å ikke bli smittet av å være der. Det er også viktig for å avdekke eventuelt skjult smitte i disse gruppene, sier kommuneoverlege Jan-Arne Hunnestad.

- Testingen er frivillig, men vi oppfordrer selvsagt til at flest mulig gjennomfører testene, sier han.

Han forteller at kommunen har samarbeid med både Porsgrunn videregående og Universitetet i Sørøst-Norge (USN) om gjennomføringen, og har tro på at dette er et bra tiltak.

- Vi kommer til å tilby test én eller to ganger i uken, avhengig av hvor mye smitte det er i samfunnet, sier kommuneoverlegen.

Testingen foregår med hurtigtest hjemme. Prøven tar eleven/studenten selv fra nesen. Resultatene fra testen er klare 15–20 minutter etter at prøven er tatt.

Dersom prøven er positiv må eleven/studenten i karantene. De må også bestille time til ordinær test (PCR). Nærkontaktene til den som har testet positivt settes i karantene, og den smittede og nærkontakter følges opp på vanlig måte. Dette iverksettes etter positiv antigen hurtigtesttest, før PCR-resultat foreligger. Dersom PCR er negativ, regnes antigentesten som falsk positiv, og tiltakene avsluttes.

Se hvordan man gjør testen her (bruksanisning)