Skal produsere bærekraftig flydrivstoff i Porsgrunn

Innhold

Norsk e-Fuel AS etablerer seg på Herøya. De skal konvertere strøm, vann og CO2-fangst til bærekraftig flydrivstoff. Ved å bruke slikt drivstoff halverer flyene sitt CO2-utslipp.

Representant for eierne av e-Fuel, Lars Henning Helvig (Valinor) og ordfører Robin Kåss. Foto: Hege Schjøth Øverås

- Det er spennende satsing som passer perfekt inn i vår grønne industricluster. Vi er veldig glade for internasjonale aktører vil investere i vårt område, og vil legge til rette for at vi får flest mulig arbeidsplasser knyttet til dette, sa ordfører Robin Kåss, under offentliggjøringen som skjedde under en pressekonferanse på Herøya Industripark i dag.

Selskapet skal i første omgang investere 1 milliard i et pilotanlegg. Byggingen av det 10-12 mål store anlegget starter neste år.

Går alt etter planen skal de levere de første literne med bærekraftig flydrivstoff i 2023.

Totalt skal de kunne produsere 10 millioner liter drivstoff i året fra det nye pilotanlegget.

e-Fuel AS er en fellesforetak (joint venture) mellom Sunfire, som er verdensledende innen PtL-teknologi, Climeworks, en pioner innen Co2-fangst, Paul Wurth, et ledende EPC-firma for stålfabrikanter og det grønne norske investeringsselskapet Valinor.

De fire selskapene er allerede godt i gang med planleggingen av etableringen i Porsgrunn.

En videre utrulling med et fullskalaanlegg er også under planlegging. Et slikt anlegg krever 40-50 i areal. Lokaliseringen av dette er ikke bestemt, men det sees også på områder i Grenland. Totalt planlegger Norsk e-Fuel å investere 5,5 milliarder de kommende årene.

Norsk e-Fuel bidrar med dette til å skape nye grønne arbeidsplasser i Norge, både lokalt og nasjonalt.

Dette kan være en katalysator for etableringen av et nytt næringsliv i Norge som utvikler morgendagens bærekraftige løsninger.

Skissen viser hvor pilotanlegget skal ligge i Herøya Industripark
Til toppen