Regnfullt, men vellykket besøk fra Thailands ambassade

Innhold

I helgen var Porsgrunn og Brevik nok en gang vertskap for besøk fra Den Kongelige Thailandske Ambassade i Oslo.

Årsaken til besøket er den årlige blomsterseremonien ved statuen av H.M. Kong Chulalongkorn i Brevik. Hvert år, i slutten av juli, hedres minnet om denne folkekjære kongen med besøk fra Den Kongelige Thailandske Ambassade og stor deltagelse fra lokalt bosatte thaier. I år var det ambassadør Karntimon Ruksakiati som ledet seremonien, som fant sted til tross for at værgudene sendte store mengder regn ned over byen. Seremonien inkluderte også taler av ordfører Robin Kåss, og Brevik-entusiast og mangeårig leder av historielaget, Johnny Sørensen.

Teksten fortsetter under bildene

Johnny Sørensen, fra historielaget i Brevik, forteller om da Siams konge kom til Brevik og brukte byen som utgangspunkt for sin reise opp til Notodden, som gjest av Norsk Hydro.
Porsgrunns ordfører Robin Kåss og Thailands ambassadør i Norge, Karntimon Ruksakiati.
Det ble en regnfull blomsterseremoni, men medlemmer av Grenlands thai-samfunn møtte likevel tallrikt opp.

Det var i 1907 kongen av Siam, som Thailand da het, kom til Norge. H.M. Kong Chulalongkorn var svært opptatt av utvikling og modernisering, og ville på besøk til Norge for å lære mer om hvordan hente elektrisk kraft fra vassdragene og selv få se den gryende prosessindustrien i landet. Han steg i land i Norge bare få meter fra der statuen i Brevik i dag er plassert, før turen bar innover i Telemark med tog og bil.

Som gjest av blant andre Sam Eyde, ble kongen tatt med opp Norsk Hydros fabrikk på Notodden. Denne var da allerede i full gang med kalksalpeterproduksjon, og hadde begynt å eksportere sin berømte Norgessalpeter til markeder i Europa. Dette var et viktig produkt for å få Norsk Hydro – senere Yara – ut på verdensmarkedet, og helt sikkert noe som grep interessen til den progressive kongen. Senere skulle bedriften og nasjonen Thailand knytte sterke bånd.

Nede til venstre er H.M. Kong Chulalongkorn avbildet utenfor Norsk Hydros Admini-bygning på Notodden.

Som en morsom detalj skal nevnes at bildet av H.M. Kong Chulalongkorn, tatt utenfor Adminiet på Notodden med Norsk Hydros toppledelse, i dag pryder 100 Bath-seddelen i Thailand. Og som en morsom tilleggsopplysning til dette igjen, vil jo alle vite at en av opphavsmennene til fabrikken på Notodden, vitenskapsmannen Kristian Birkeland, i mange år prydet norske 200-kroner sedler.

Klikk her for å lese mer om H.M. Kong Chulalongkorns besøk i Brevik og Telemark

Thailands Ambassadør, Karntimon Ruksakiati diskuterer den thailandske seddelen med Terje Knutsen, Executive Vice President for Yaras EVP Farming Solutions.

Det bor nesten 28 000 thaier i Norge. Også disse er preget av korona-situasjonen. En annen hensikt med besøket, var derfor å tilby et mobilt passkontor på Hotell Vic, slik at thaier bosatt i Grenland kunne få fornyet sine pass og avklart andre spørsmål i forhold til reiser mellom de to landene. Dette ble gjennomført på lørdagen.

Forholdet mellom Thailand og Norge stikker mye dypere enn mange kanskje er klar over. Da Norge fikk sin uavhengighet i 1905, var Thailand (da Siam) et av de første landene i verden som anerkjente den nye Norske staten. Og med industrialiseringen av landet, som følge av elektrifiseringen av vassdragene, var den voldsomme veksten i prosessindistri i landet kjent verden over. Noe som altså blant annet ledet til at H.M Kong Chulalongkorn gjestet landet sommeren 1907.

For spesielt en lokal bedrift, er forholdet til Thailand både nært og viktig. Mye av kunstgjødselen som produseres på Yaras fabrikk på Herøya, går nettopp til det thailandske markedet. I 2022 har Yara hatt handel med Thailand i hele 50 år. Og der selges det ikke bare kunstgjødsel. Yara har også brukt landet til flere pilotprosjekter, for blant annet interaktive app-løsninger og P2P kommunikasjon bønder imellom, og mellom den enkelte bonde og Yaras fagstab. Her er det også gjort prosjekter innen Intelligent Farming, som skal gi en mer lønnsom og økologisk gunstig utnyttelse av gjødselen for bøndene som bruker Yaras produkter.

På toppen av det 110-meter høye prilletårnet på Fullgjødselfabrikk 4, med Thailands ambassadør flankert av representantene Pannee Srisupan og Ejvind Nielsen fra thai-samfunnet i Grenland til venstre, og til høyre, Terje Knutsen og Morten Høvset fra Yara, som ledet omvisningen inne på fabrikken.

Til besøket denne helgen hadde derfor Yara invitert Ambassaden til en lunsj fredag, på staselige Adminiet. Etter mat ble det holdt et interessant foredrag om Yaras langvarige forhold til Thailand, ved Terje Knutsen, Executive Vice President for Yaras EVP Farming Solutions. Deretter fulgte en omvisning på Yaras fullgjødselfabrikk på Industriparken. Her ble det blant annet et besøkt til toppen av den 110 meter høye prilletårnet på Fullgjødselfabrikk 4. Med var også ordfører Robin Kåss, som vertskap for Den Kongelig Thailandske Ambassadens opphold denne helgen.

Et annet populært besøk under oppholdet, var til Powerhouse. Her hadde den Thailandske ambassaden ønsket en omvisning på den hypermoderne øko-bygningen. Guide var Ronny Sundvall, daglig leder for R8 Management AS. En annen grunn for besøket, er at her er bedriftene SCG og Norner en av leietagerne. Norner er en del av det internasjonale SCG-konsernet, og er dermed faktisk et av få selskap i landet som har Thailandske eiere. Tine Rørvik er innovasjons og teknologidirektør i Europa i firmaet SCG Chemicals, som eier Norner AS. Hun kunne fortelle om Norners ekspansjon og fra takterrassen på Powerhouse, vise hvordan det går med det nye forskningsanlegget som i disse dager bygges like ved siden av Powerhouse. Her skal det forskes på økologiske plastprodukter. SCG er et av verdens største selskap innen sement og kjemiske produkter, men satser også mye på fornybar og økologisk plast, blant annet med utgangspunkt i Nornes anlegg i Bamble.

Tine Rørvik, innovasjons og teknologidirektør for SCG Chemicals forteller ambassadøren om Norners planer i Grenland, på takterrassen i 11. etasje på det energieffektive signalbygget Powerhouse.

Som vertskap for Den Kongelig Thailandske Ambassadens besøk til Porsgrunn, ønsker Porsgrunn Kommune først og fremst å takke Den Thailandske Ambassaden og Ambassadøren for et godt og gjensidig berikende samarbeid over mange år.

En stor takk også til Yara for lunsj og omvisning på fabrikken ved følgende personer: Terje Knutsen (EVP Farming Solutions), Birte Dyrbeck (Produksjonssjef, NPK), Terje Nilsen (HMS-sjef) og Morten Høvset (Produksjonssjef SSO). Takk til Powerhouse, ved Ronny Sundvall, leder for driftsavdeling, R8 Management. Fra SCG Chemicals og Norner AS, takk til Tine Rørvik, Innovasjons og teknologidirektør i Europa. Takk til Johnny Sørensen, fra Brevik historielag. En særlig takk til Pannee Srisupan fra Thai Community Grenland og alle deres medlemmer, for hjelp og innsats gjennom hele helgen. Porsgrunn kommune ønsker også å takke Hotell Vic for bistad til passkontor.

For spørsmål angående pass og annen reiseinformasjon, vises til Den Kongelige Thailandske Ambassade - klikk her for mer informasjon

Til toppen