Porsgrunnsporselen utstilt i Italia

Innhold

Nylig ble porselen fra Porsgrunn vist frem på en internasjonal keramikkfestival i Faenza, Italia. Deltakelsen på festivalen en del av et internasjonalt EU-prosjekt mellom Telemark museum/Porsgrunn kommune og Boleslawiec i Polen.

Keramikkfestivalen heter Argillá. Den er trolig verdens største i sitt slag.

Faenza er en gammel italiensk by med røtter tilbake til romertiden. Omgivelsene oser av kunst, kultur og historie.

Festivalen byr på spektakulære keramiske fyringer i utendørs ovner, verdensmesterskap i dreiebenk, demonstrasjoner, work-shops og aktiviteter for barn. I tillegg kan man besøke ulike utstillinger, arrangementer, forestillinger og få guidede omvisninger.

Av over 500 søkere, får 200 utstillere/kunstnere pryde gatene med langstrakte utstillingsmarkeder i byens historiske sentrum.

200 Utstillere Keramikk Kunstnere Gatelangs 770

Festivalen trekker mange tusen mennesker, fra hele verden. Hoteller, restauranter, gater og torg fylles med folk, og byen syder av liv og begeistring. Og midt i denne smeltedigelen av en levende by, lyser Porsgrunns hvite gull - side om side med keramiske produkter fra Boleslawiec i Polen.

Dreiekonkurranse I Keramikk 770
Keramikkbrenning På Torget 700

Om vår utstilling

Utstillingshallen i den historiske bygningen er nyrestaurert og fikk sin offisielle åpning til årets keramikkfestival, Agillá 2022. Den huser paviljongen til Europeen route of ceramics, hvor to av medlemslandene eksklusivt får vise frem sin kulturarv, sine gjenstander og sin historie.

Norge, Porsgrunn og Telemark museum fikk æren av å vise frem vår porselensstolthet, sammen med tradisjonell keramikk fra Polen. Som en del av utstillingen ble det formidlet informasjon om Porsgrunn som sjøfarts- og industriby, etablering og utvikling av Porsgrund porselensfabrikk, informasjon om porselenets dekor og designhistorie, samt presentasjon av Telemark museum.

Målfrid, Mariann Og Anne Kristine Ved PP Utstillingen 770
Utstillingen Vakte Stor Interesse 770

Om prosjektet

Utstillingen er en del av et internasjonalt EU-prosjekt «ViaCeram» mellom Telemark museum/ Porsgrunn kommune og Boleslawiec i Polen. Samarbeidsprosjektet består av to hoveddeler:

  1. Boleslawiec skal restaurere og revitalisere det gamle Puckler-palasset, hvor et nytt keramisk museum vil bli etablert. Telemark museum skal bidra med museal kompetanse på utstilling og formidling. Planlagt åpning er april 2024, som en del av keramikkfestivalen i Boleslawiec, hvor porselen fra Porsgrunn igjen vil bli utstilt for verden.
  2. Den andre delen av prosjektet har en bredere aktivitetsbasert tilknytning til keramikk. Det skal samarbeides om utstillinger, arrangement og utveksling av kulturarv og kompetanse.

Det er dette EU-prosjektet som har ført til at både Porsgrunn og Boleslawiec er blitt medlemmer i det internasjonale samarbeidsnettverket European Route of Ceramics. Et trangt nåløye å komme gjennom, i godt selskap med blant annet Delft i Nederland, Aveiro i Portugal og Selb i Tyskland.

Som et resultat av EU-prosjektet og medlemskapet i den europeiske kulturarvruten fikk partene mulighet til å presentere sine keramiske varer på den internasjonale keramiske festivalen Argilla Italia 2022.

Argillà Italia (argilla-italia.it)

ABOUT US - European route of ceramics)

Den Norske Delegasjonen Ved Infotavler Om Porsgrunn Og PP 770
Faenza Italia Delegasjon Fra Porsgrunn Kommune Og Telemark Museum 770
Til toppen