- Look to Grenland!

Innhold

Det sa næringsminister Jan Christian Vestre da han åpnet Industriuka – en uke som virkelig setter grønn industri på dagsorden.

Bård Stranheim i Powered by Telemark og næringminister Jan Christian Vestre
Bård Stranheim i Powered by Telemark og næringminister Jan Christian Vestre

Vestre innledet med å liste opp noen store utfordringer i norsk økonomi. Han fortalte at vi skal gjennomføre den største omstillingen noensinne, og at vi har et lite tiår på oss for å lykkes med det.

Næringsministeren listet opp fire hovedoppgaver i næringsomstillingspolitikken:

  1. bidra til at det skapes flere lønnsomme, grønne, trygge arbeidsplasser over hele landet
  2. styrke investeringene på fastlandet
  3. øke eksporten, utenom olje og gass, med 50 prosent innen 2030
  4. kutte i Norges klimagassutslipp med 55 prosent innen 2030

Møter bedrifter over hele landet
For å få til dette mener næringsministeren at det er viktig å møte bedriftene og snakke med alle de som er med på å lage økosystemer innenfor bedriftene våre. Dette for å finne ut hva næringslivet trenger for at vi skal få til dette skiftet raskere, mer lønnsomt og på en måte som bidrar til vekst og fremgang for alle sammen.

- Derfor har jeg vært rundt omkring på kryss og tvers i dette landet. Jeg har møtt over 200 bedrifter siden oktober. Det har vært veldig nyttig. Det er bedriftene som er spydspissene i det grønne skiftet.

Grenland på skrytelisten
Når ministeren er rundt omkring og prater, enten det er i Norge eller i utlandet, forteller han at han ofte kommer med anekdoter og eksempler fra Grenland.

- Når jeg for eksempel er ute og prater om klima, så forteller jeg at det er fullt mulig å kutte Norges utslipp med 55 prosent innen 2030. Jeg viser til industrien i Grenland. Yara og Ineos har planer om å kutte 1,5 tonn CO2 de neste årene, hvis de får tilgang på mer fornybar energi. 1, 5 millioner tonn er nesten like mye som hele Norge har kuttet fra 1990 og frem til i fjor. Altså, det er fullt mulig – da sier jeg «look to Grenland» for inspirasjon hvis du trenger det.

Også når det snakkes om digitalisering, industri 4.0 eller kunstig intelligens og tingenes internett viser han til Grenland.

- Tidligere i dag var jeg med på å åpne Telenor sin nye basestasjon, midt i Herøya Industripark. Det er et kjempeprosjekt i samarbeid med Yara. De tar i bruk høyhastighets mobilt internett til helt nye produksjonsprosesser. Dette muliggjør nye teknologier som gjør at vi kan konkurrere med andre land på en annen måte enn før.

- Yara Birkeland, som ville vært science fiction for noen år siden, er snart i drift. Ved hjelp av blant annet 5G-teknologi blir den autonom. Det er i Grenland det skjer.

Når det gjelder eksport er det også i Grenland det hentes mest inspirasjon.

- Her er det industribedrifter som er helt i det globale mesterskapet når det gjelder å konkurrere på eksport. Det det vi trenger mer av i årene fremover, sa Vestre.

Industriuka åpnet i Porsgrunn Arena på Kjølnes mandag, og pågår hele uka.

Les mer om Industriuka her

Til toppen