Det sa næringsminister Jan Christian Vestre da han åpnet Industriuka – en uke som virkelig setter grønn industri på dagsorden.

Vestre innledet med å liste opp noen store utfordringer i norsk økonomi. Han fortalte at vi skal gjennomføre den største omstillingen noensinne, og at vi har et lite tiår på oss for å lykkes med det.
Næringsministeren listet opp fire hovedoppgaver i næringsomstillingspolitikken:
- bidra til at det skapes flere lønnsomme, grønne, trygge arbeidsplasser over hele landet
- styrke investeringene på fastlandet
- øke eksporten, utenom olje og gass, med 50 prosent innen 2030
- kutte i Norges klimagassutslipp med 55 prosent innen 2030
Møter bedrifter over hele landet
For å få til dette mener næringsministeren at det er viktig å møte bedriftene og snakke med alle de som er med på å lage økosystemer innenfor bedriftene våre. Dette for å finne ut hva næringslivet trenger for at vi skal få til dette skiftet raskere, mer lønnsomt og på en måte som bidrar til vekst og fremgang for alle sammen.
- Derfor har jeg vært rundt omkring på kryss og tvers i dette landet. Jeg har møtt over 200 bedrifter siden oktober. Det har vært veldig nyttig. Det er bedriftene som er spydspissene i det grønne skiftet.
Grenland på skrytelisten
Når ministeren er rundt omkring og prater, enten det er i Norge eller i utlandet, forteller han at han ofte kommer med anekdoter og eksempler fra Grenland.
- Når jeg for eksempel er ute og prater om klima, så forteller jeg at det er fullt mulig å kutte Norges utslipp med 55 prosent innen 2030. Jeg viser til industrien i Grenland. Yara og Ineos har planer om å kutte 1,5 tonn CO2 de neste årene, hvis de får tilgang på mer fornybar energi. 1, 5 millioner tonn er nesten like mye som hele Norge har kuttet fra 1990 og frem til i fjor. Altså, det er fullt mulig – da sier jeg «look to Grenland» for inspirasjon hvis du trenger det.
Også når det snakkes om digitalisering, industri 4.0 eller kunstig intelligens og tingenes internett viser han til Grenland.
- Tidligere i dag var jeg med på å åpne Telenor sin nye basestasjon, midt i Herøya Industripark. Det er et kjempeprosjekt i samarbeid med Yara. De tar i bruk høyhastighets mobilt internett til helt nye produksjonsprosesser. Dette muliggjør nye teknologier som gjør at vi kan konkurrere med andre land på en annen måte enn før.
- Yara Birkeland, som ville vært science fiction for noen år siden, er snart i drift. Ved hjelp av blant annet 5G-teknologi blir den autonom. Det er i Grenland det skjer.
Når det gjelder eksport er det også i Grenland det hentes mest inspirasjon.
- Her er det industribedrifter som er helt i det globale mesterskapet når det gjelder å konkurrere på eksport. Det det vi trenger mer av i årene fremover, sa Vestre.
Industriuka åpnet i Porsgrunn Arena på Kjølnes mandag, og pågår hele uka.