Investerer milliarder i ny fabrikk på Herøya

Innhold

I dag ble det kjent at Vianode, et selskap eid av Elkem, Hydro og Altor, har besluttet å investere i en ny fabrikk for bærekraftige batterimaterialer på Herøya i Porsgrunn.

Vianode1 770

- Dette er stort for selskapet, stort for Herøya Industripark og stort for Porsgrunn og regionen. Takk for at dere satser her, sa varaordfører Anne Kristine Grøtting under pressekonferansen på Herøya i dag.

- Det er en milepæl fordi det er den første satsingen på denne typer elementer til bilbatterier i Europa. Det betyr at mye at vi får denne typen kompetanse her, og ikke må kjøpe elementene fra for eksempel Kina. Det betyr også at vi får flere arbeidsplasser til Grenland. Samtidig setter dette oss enda mer på det grønne kartet, la Grøtting til.

To milliarder skal investeres i fabrikken. Her skal det produseres anodegrafitt som brukes i batterier. Beslutningen er et viktig skritt i arbeidet med å etablere en komplett batteriverdikjede i Norge for det europeiske markedet.

Målet er å dekke inn behovet til rundt 20 000 elektriske kjøretøy i året innen 2024, ifølge selskapet.

Vianode ble grunnlagt i 2021. I dag har de rundt 60 ansatte. Dagens investeringsbeslutning betyr at selskapet skal rekruttere rundt 100 nyansatte, som vil øke antallet ansatte til rundt 160 innen utgangen av 2023.

Selskapet signaliserer også en potensiell investeringsbeslutning for en påfølgende fase. Da kan antall ansatte dobles innen utgangen av 2026. I tillegg gir dette positive ringvirkninger for det øvrige næringslivet i regionen.

Vianode2 770
Vianode Presentasjon Av Fabrikk 770
Til toppen