Insektene kan ikke leve på luft og kjærlighet

Innhold

Porsgrunn kommune og Norsk institutt for naturforskning (NINA) gjennomfører et forskningsprosjekt som skal ta vare på og legge til rette for pollinerende arter ved å etablere reirområder og blomsterenger.

På Helleberget, Sundjordet og Lysthusåsen er det opprettet reirområder med sand og ved. Her er det laget spesielle blomsterenger ved hjelp av frø fra lokalområdet. Dette fungerer som kilde til kaloririk nektar og proteinrik pollen. Det vil ta 2-3 år før disse engene begynner å blomstre, men det vil være verdt å vente på. Metoden skal bidra til å bevare lokale arter av ville blomster og tilhørende pollinatorer.

Mangfoldet og tettheten av pollinatorer er i nedgang både i Norge og globalt. Pollinatorer er insekter og dyr som transporterer pollen mellom blomster, noe som er en viktig del av reproduksjonssyklusen til blomstrende planter. Uten pollinatorene ville omtrent 88% av blomstrende planter over hele verden ikke kunne produsere kryssbefruktete frø. Mye av det vi har på middagsbordet er takket være denne tjenesten som leveres av pollinatorer. Pollinatorer er viktige med tanke på matforsyning, naturmangfold og hvordan økosystemet fungerer.

Vi ser frem til en grønnere, mer pollinatorvennlig by.

Se videoen hvor forskerne i NINA forteller om prosjektet i Porsgrunn (på engelsk)

Url format not supported.

Til toppen