Influensavaksine

Nå starter influensavaksineringen. Den foregår på Vaksinesenteret, C.E. Berg-Hanssens gate 20, i perioden 11. oktober-22. oktober.

Det er ingen timebestilling. Vaksinesenteret er åpent mandag-fredag klokken 08.30-15.00. Ta med legitimasjon og munnbind!

To viktige ting å tenke på før du møter opp:

• Det skal gå minst 1 uke mellom influensavaksinering og koronavaksinering
  • Dersom du har symptomer på luftveisinfeksjon eller feber, må du vente med å ta vaksinen

Personer i risikogruppene får gratis influensavaksine
Regjeringen har i år som i fjor vedtatt at influensavaksinen skal være gratis for alle som tilhører risikogruppene for influensavaksinasjon.

Fastlegene som gir vaksinen, får dette kompensert av staten gjennom et takstsystem der pasientene får en egenandel på 50 kroner (men har du frikort betaler du ingenting).

Se oversikt over risikogrupper og øvrige målgrupper for influensavaksinasjon

Det er ikke krav om dokumentasjon om at man er i risikogruppen når det gjelder influensavaksinen.

Vaksinering av personer utenom målgruppene
Det er ingen grupper som frarådes å vaksinere seg mot influensa, men personer som ikke tilhører målgruppene for influensavaksinasjon, må selv bekoste både vaksine og vaksinering.

Du har anledning til å ta vaksine ved Vaksinesenteret til kommunen, apotek eller private vaksinasjonskontor – eventuelt hos fastlegen dersom fastlegekontoret har tilgang på vaksinedoser til ordinært salg, eller via bedriftshelsetjeneste eller liknende tilbud. Denne tjenesten blir prissatt av den enkelte tilbyder.

Ved Vaksinesenteret til kommunen koster den 200 kroner.

FHI ber Norge forberede seg på en kraftig influensasesong
FHI forventer at utbrudd med noen luftveisinfeksjoner, spesielt RS-virus-infeksjon og influensa, kan bli kraftigere enn normalt kommende vintersesong. Dette sees allerede i flere andre land. Dette kan medføre flere tilfeller og dødsfall enn normale vintre samt kapasitetsutfordringer i helsetjenesten. Små barn og eldre forventes å være mest utsatt.

Koronavaksine beskytter ikke mot influensa
Influensavaksinen reduserer risikoen for alvorlig influensasykdom, men har dessverre ingen effekt mot koronavirus. Tilsvarende vil vaksine mot koronavirus ikke beskytte mot influensasykdom.

Influensavaksinen har begrenset varighet, blant annet fordi virusene stadig utvikler seg. Tok du influensavaksine i fjor, må du derfor også ta vaksine i år for å oppnå beskyttelse mot influensa.