Glassklart blikk ned til byens kloakk

I det kunstfestivalen Greenlightdistrict åpner 12.september, skal publikum for første gang få titte rett ned i avløpssystemet i Porsgrunn og Skien.

Kikkhullene blir værende ca en måneds tid. På strekningen skagerrakbygget og ned til Franklintorget  i Porsgrunn sentrum blir det fem glassklare kumlokk som viser ulike deler av avløpssystemet.  Installasjonen skjer i samarbeid med vann/avløp på kommunalteknikk og er valgt ut for å gi inntrykk av ulike deler av avløpssystemet. Du ser altså forskjellige ting ned i de ulike kumlokkene og de er helt trygge å gå på…

Første kumlokk ble prøvenedlagt ved Skagerak Energi-bygget i god tid før festivalstart, av skiensordfører Hedda Foss Five og tidligere porsgrunnsordfører, Øystein Beyer. Dette skjedde parallelt med at norsk vannbransje samler seg til stor årskonferanse på Ælvespeilet.

Kunstnerne Roald Andersen dy og Gunnar Ridderström står bak prosjektet «Under byen-de skjulte vannveiene». Det handler om det avanserte avløpssystemet som ligger rett under føttene våre og som først blir synlig og forståelig for oss når det bryter sammen.  I tidligere tider var vann helt essensielt for transport. Selv om sjøveien fortsatt er avgjørende for transport mellom kontinentene er kanskje vannets viktigste transportfunksjon i dag å føre avfall bort fra boligene våre og stedene vi oppholder oss, uten at dette er noe vi er oss bevisst i hverdagen.

Kunstprosjektet har fokus på at for å bli mer bevisst hvordan vannet påvirker oss og hvilken verdi det har,  så må vi også bli bevisst på hvordan vi bruker det i dagliglivet, hvor det blir av og hvordan det påvirker miljøet rundt oss. Ved å gjøre noen kumlokk gjennomsiktige blir det mulig å kikke ned på denne skjulte verdenen under føttene våre og se hva som føres bort og ut i elven og fjorden.

Til vanlig ligger avløpssystemet godt skjult under tunge kumlokk. Men nå får publikum en sjelden tidsbegrenset sjanse til å se rett inn i det og de spesielle kumlokkene, vil også bli lyssatt, slik at en sen kveldstur med blikket mot bakken, kan by på svært spennende synsinntrykk.

På nettsiden www.underbyen.no  kan du lese mer om kunstprosjektet
Mer om selve kunstfestivalen her: www.greenlightdistrict.no 

På bildet Hedda Foss Five, Øystein Beyer og kunstner Roald Andersen dy .
Til toppen