Fjorårets prisvinnere kunne endelig hedres

Innhold

De måtte vente litt, men i går kunne Porsgrunn Kommune endelig gjøre heder på vinnerne av Frivillighetsprisen og Eldreprisen for 2020.

Vinneren av Frivillighetsprisen for 2020, Vera Pedersen, sammen med vinneren av Eldreprisen for 2020, Lars Magne Klovning. 

 

Prisene ble overrakt under en festforestilling i Ælvespeilet, i forbindelse med Frivillighetskonferansen. Utdelingene hadde flere ganger blitt flyttet på, på grunn av korona-situasjonen. Prisutdelingen kom på slutten av en lang og innholdsrik festkveld, til glede og ære for frivilligheten i Porsgrunn. Et faktum som ble presentert i løpet av kvelden, er at Porsgrunn ligger på tredjeplass i landet over frivillighet – med over 200 lag og organisasjoner der dugnadsånden fremdeles står sterkt. Og Norge ligger på topp i verden hva gjelder frivillighet. Kanskje det er noe i utsagnet om, at «Størst av alt er frivilligheten!»

Mottakeren av Frivillighetsprisen for 2020, som fikk diplom og en prissum på kr. 25 000, er en meget verdig vinner. Vera Pedersen er en ekte hverdagshelt og ildsjel. Komiteen ønsket å berømme prisvinnerens uselviske engasjement for de vanskeligstilte i vår by over mange år, særlig gjennom de 25 år hun har vært en engasjert husmor på Senter 8, Varmestua i Porsgrunn. Les hele pristalen under.

Vinneren av Eldreprisen for 2020 er Lars Magne Klovning, for hans utrettelige arbeid med å få alle oss andre opp av godstolen og ut i by og natur. Prisvinneren har vært med på å etablere, utvikle og drive turorienteringsprosjekter som Porsgrunn Grønne turer og – de siste årene – Stolpejakten. Senest dagen før prisutdelingen fylte prisvinneren 80 år, og hadde egentlig ingen planer om å helt legge arbeidet med turorientering på hylla. Les hele pristalen under.

Mangfoldig festkveld

Kvelden for øvrig bød på det musikalske innslag med Herøya musikkorps og Porsgrunn Kvinnekor, og mannekengoppvisning med de frivillige på Kirkens Bymisjon. Musikalsk følge gjennom det hele, var Nicolae Bogdan.

Kveldens inspirator var tv-personligheten Leo Ajkic, som fortalte om sin vei, om alle omveiene og om de som hjalp ham frem til der han er i dag. Ikke overraskende gjorde mange av hans gode hjelpere det frivillig.

Det var også utdrag fra forestillingen Pippi Langstrømpe, fra Amatørteatret Fantasia, som dessverre ble avlyst pga. korona-situasjonen. Men de kom sterkt tilbake med utdrag fra den nye forestillingen Folk og Røvere i Kardemomme by, som publikum kan glede seg til. Denne får sin premiere på Ælvespeilet 27. november.

Vi minner om at fristen for å nominere til Frivillighetsprisen for 2021 må komme kommunen i hende senest 1. november. Mer informasjon finner du her - klikk

 

FRIVILLIGHETSPRISEN 2020

Mottakeren av Porsgrunn kommunes frivillighetspris for 2020 er en meget verdig vinner. Mange vil nok påstå at det er på høy tid hun ble satt pris på!

Det er snakk om en ekte hverdagshelt og ildsjel. Komiteen ønsker å berømme prisvinnerens uselviske engasjement som har kommet veldig mange av Porsgrunns innbyggere til gode over flere år.

Frivillighetsprisen skal tildeles en organisasjon eller en enkeltperson som har utmerket seg med frivillig engasjement til beste for kommunens innbyggere.

De siste 18 månedene er det mennesker i vår by som har hatt det vanskeligere enn mange andre. Når samfunnet måtte stenge, ble mange av disse rammet hardt. Da er det godt å vite at de ikke er ble glemt.

Årets prisvinner er som en mor for de vanskeligstilte i vår by. Alltid et varmende smil og tid til en prat. Hun er trygg og hjertegod, men bestemt. En livsveileder i vanskelige stunder.

Den syklende prisvinneren er nå blitt en dame på 78 år. Hun er et kjennemerke i Porsgrunns bymiljø.

Den følgende replikkutvekslingen er ikke uvanlig å høre i Porsgrunn:

«Guttane og jentene» i byen roper etter henne, «Hva er det til middag i dag?»

«Hjemmelaga småsuppe kokt på knoke, alt fra bunnen av - vi sees i kveld» - svarer prisvinneren blidt tilbake.

På sykkelen med kurv foran farter hun rundt både sommer og vinter. I kurven på sykkelen har hun alltid med noe til byens vanskeligstilte, til et eldre menneske, en nabo eller andre som trenger litt hjelp. Og alle møter hun med et smil om munnen og et vennlig vinkende "hei” til forbipasserende.

Det som kjennetegner Vera er at om det er noen som trenger hjelp, støtte, omsorg eller oppmuntring, så stiller hun opp.

Årets prisvinner startet sin frivillige samfunnstjeneste i Porsgrunn for 48 år siden. Den gang hadde hun en årevis tradisjon for å handle inn julegaver for egne penger, som hun ga til sjøfolka som lå til kai i Porsgrunn. Med liten inntekt og en familie å forsørge, var det i seg selv en stor prestasjon.

I tillegg til å dele ut gaver, var hun med i en gruppe som sang og spilte for sjøfolka som var langt hjemmefra på julaften. Mange sjøfolk fra fjerne og nær husker henne nok fremdeles, for hennes gode og hjertevarme gjerninger.

De siste 25 årene har hun vært sterkt engasjert i Senter 8, Varmestua i Porsgrunn, som er et tilbud til byens vanskeligstilte. Her kan de som behøver det mest, få mat og klær, og ikke minst et likeverdig sosialt samvær med de frivillige ildsjelene.

Årets prisvinner har vært husmor på Varmestua i Porsgrunn. Her har hun lagt ned 1000-vis av timer, servert utallige middager, gitt ut tonnevis med klær, gitt omsorg og hjertevarme i massevis – til alle de som har det vanskeligst.

Årets prisvinner er et fremragende eksempel på hva et enkeltmenneske – drevet av frivillig engasjement – kan bety for et lokalsamfunn!

Det er meg en glede å overrekke dette diplomet - sammen med en prissum på kr. 25 000 kroner – nok til en ny sykkel, kanskje? – som et synlig bevis på at Porsgrunn Kommune verdsetter den innsatsen prisvinneren har lagt ned så langt – helt frivillig - i et halvt århundre.

Frivillighetsprisen 2020 går til VERA PEDERSEN

 

ELDREPRISEN 2020

Porsgrunn Kommune vedtok i 2016 å opprette en Eldrepris, etter forlag fra Eldrerådet.

Prisen er en hederspris, og kan tildeles organisasjoner, lag og foreninger, grupper eller enkeltmennesker som har utmerket seg med en særlig innsats for eldre i Porsgrunn kommune i det foregående året.

Vinneren pekes ut av en jury, basert på forslag sendt inn fra dere – kommunens befolkning.

Prisen gis som et beløp på kr. 10 000 – som mottakeren gir videre til et formål som skal gavne de eldre i Porsgrunn kommune.

I år går Eldreprisen til en ildsjel, som over mange år har lagt ned nær 1000 timer i året på dugnad, for å legge til rette for lavterskel tur-orientering i Porsgrunn. Prisvinneren har vært med på å etablere, utvikle og drive turorienteringsprosjekter som Porsgrunn Grønne turer og – de siste årene – Stolpejakten.

Det vil da si alt arbeidet med å planlegge ruter, finne stolpepunkter, sette opp stolpene på våren og ta dem ned igjen på høsten.

I 2021 er det satt ut 200 «stolper» og 40 «poster» i og rundt byen. Det er trykt opp 10 000 kart som distribueres gratis til postkasser og i butikker.

Alt dette for å få oss andre – og da spesielt dere eldre – ut på tur. Tilbudet er spesielt tilrettelagt for mennesker med redusert mobilitet – for å gi dem et turmål. Men de er ikke bare populære for de eldre – barnehager, skoleklasser, familier og venner bruker også dette tilbudet aktivt gjennom hele sommeren.

Det er hvert år flere tusen mennesker som jakter på stolper rundt om i Porsgrunn Kommune – en stolpejakt som årets prisvinner bruker mye av sin egen tid på å ivareta.

Det er meg derfor en stor glede å overrekke årets Eldrepris til LARS MAGNE KLOVNING

*

Noen glimt fra festforestillingen

Alle foto: Kai Hansen

Herøya Musikkorps åpnet showet, med "Herøyamarsjen".

Kveldens gjest og inspirator var Leo Ajkic, her med konferansier Ingrid Kåss.

Amatørteatret Fantasia viste utdrag fra både korona-kansellerte Pippi Langstrømpe, og Folk og røvere i Kardemomme by, som har premiere 26. november.

Ordfører Robin Kåss overrekker diplomet til årets mottaker av Frivillighetsprisen 2020, Vera Pedersen - husmor på varmestua gjennom 25 år. 

Vinneren av Eldreprisen for 2020, Lars Magne Klovning, hadde visst at han var prisvinner i et helt år - noe han måtte holde tett om.

Porsgrunn Kvinnekor avsluttet festkvelden musikalsk.

Kalle Bredegg Hermansen fra Ungdomsrådet, Elisabeth Oksum, leder i Flerkulturelt Kontaktutvalg og Anders Rambekk fra Utvalget for Barn, Unge og Kultur, takker alle frivillige og oppfordrer til å nominere kandidater til Frivillighetsprisen 2021 - påmeldingsfrist er 1. november.

 

Til toppen