Du er en del av Norges beredskap

Tenk igjennom hvilke farer og ulykker som kan ramme deg hjemme, og forbered deg best mulig. Hvis strømmen blir borte eller du blir isolert av været i flere dager, bør du være rustet til å klare deg selv i minst tre døgn.

Selv om vi lever i et trygt land, kan uønskede hendelser oppstå også hos oss. Hvis vi rammes av en stor hendelse eller krise, er det mange som trenger hjelp. Ved å være forberedt bidrar du til at de som trenger det mest, får hjelp først i en eventuell krisesituasjon.

På den måten er du en del av Norges beredskap.

DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) anbefaler at alle husstander i Norge tar noen enkle grep for å bedre sin egenberedskap. De har utarbeidet konkrete råd for alle innbyggere som du kan lese på sikkerhverdag.no. Der finner du blant annet eksempel på et beredskapslager for å klare seg hjemme i minst tre døgn.

Stand på Down Town

1. november starter en landsdekkende kampanjeuke om egenberedskap. Målet er å øke folks kunnskap om egenberedskap, slik at flere gjør fornuftige forberedelser.

Onsdag 3. november kl. 10-14 treffer du representanter fra Porsgrunn kommune og Sivilforsvaret på Down Town. Der kan du spørre om ting du lurer på, få tips og råd.

Ofte er det ikke så mye som skal til for at du, og dine nærmeste, blir litt bedre forberedt.

Hvorfor egenberedskapsråd nå?

Det er flere forhold som gjør at det kommer egenberedskapsråd til befolkningen nå. Mer ekstremvær er blant de viktigste årsakene. Ekstremvær kan føre til bortfall av kritisk infrastruktur, som for eksempel strøm, vann og mobilnett.

I tillegg er vi som bor i Norge – som er blant verdens tryggeste og mest stabile land – vant til at det meste stort sett fungerer som det skal. Det er veldig mange tjenester og funksjoner vi er avhengig av for at vårt daglige liv skal gå rundt uten store problemer. Det er faktisk en sårbarhet.

Egenberedskapsuka arrangeres av DSB i samarbeid med kommuner over hele landet.

Med et lite reservelager av det du er mest avhengig av – vann, mat, medisiner og varmekilder – er du bedre rustet for å klare deg selv noen dager. Foto: G. Røkeberg/DSB