Bekymret for økningen av RS-virusinfeksjon

Kommuneoverlegene i Grenland er bekymret for økningen av RS-virusinfeksjon hos barn.

FHI har de siste ukene registrert en økning i påvisninger av RS-virus i Norge, og vi ser samtidig økning andel med luftveissymptomer i befolkningen.

Andelen positive prøver for RS-virus har mer enn doblet seg i løpet av to uker, og flest positive prøver var det i aldersgruppen 0-4 år. Det er også de yngste som i størst grad legges inn på sykehus for behandling mot RS-virus.

RS-virus

RS-virus er et virus som gir luftveisinfeksjon hos barn og voksne. Hos de fleste barn og voksne arter RS-virus-infeksjon seg som en ufarlig forkjølelse. Imidlertid kan de minste barna utvikle en RS-virus bronkiolitt. Dette er en betennelse i nedre luftveiene som kan gi kraftig hoste og pustevansker. Symptomene begynner ofte som en forkjølelse, og utvikler seg videre til pustebesvær over noen dager.

Lav terskel for vurdering hos lege

Det er derfor viktig at de yngste og mest sårbare barna observeres ekstra godt dersom de utvikler luftveissymptomer, og at det er lav terskel for å kontakte lege for undersøkelse av om barnet kan være i behov av behandling eller innleggelse.

Råd til foreldre for å redusere risiko for smitte av RS-virus

• Hold barn med nye symptomer på luftveisinfeksjon hjemme fra barnehage, også når koronatesten er negativ. Dette kan minske smittespredning til andre barn, uansett virus. Som for andre sykdommer, er barna mest smittsomme i starten.
  • Småbarnsfamilier bør unngå besøk av voksne og barn som har luftveissymptomer. Det er et godt råd også når det ikke er virussesong.
  • I familier med nyfødte og spedbarn, bør besøk begrenses. Dersom familien har behov for støtte, omsorg og avlastning, bør dette likevel ivaretas.
  • Storesøsken må vaske hender når de kommer hjem fra barnehagen, før de hilser på spedbarn i familien.
  • Dersom storesøsken blir syke, bør foreldre passe på at de ikke er tett på spedbarnet, selv om det kan være vanskelig i praksis. Dette er særlig viktig i de første dagene av en luftveisinfeksjon.
  • Barnehagebarn som er syke skal holdes hjemme fra barnehagen til allmenntilstanden er bedre, det vil si når symptomene er i bedring, formen er fin og barnet har vært feberfri i minst 24 timer. Se også: Når skal syke barn holdes hjemme fra barnehage og barneskole? – veiledning for foreldre, barnehagepersonell og lærere
  • Ta en koronatest hvis du har luftveissymptomer. Det er egne anbefalinger gjelder for barn, se Barn og ungdom - FHI

Ikke alt som er lov, er smart – men mye som er smart, er lov!
Hold avstand til andre enn dem du bor sammen med, der du kan! Da kan du redusere risikoen for å dra smitte med ulike luftveisvirus inn i familien!

Les mer på fhi.no