Er ditt hus verneverdig?

Porsgrunn kommunes kulturminneplan 2017-2029 er lagt ut på høring. Planen innebærer blant annet forslag om å verne 2155 bygninger på 1620 eiendommer. Du kan sjekke status for din bolig her.

Trykk på lenken til kulturminnekartet for å se forslaget til verneverdi på din adresse.

Link til kulturminnekartet

Gammelt hus i PorsgrunnI forslaget til ny verneliste brukes tre vernekategorier A, B og C:

• A = bygninger med nasjonal eller meget stor lokal verdi.
  • B = bygninger som er høyt eller har stor lokal verdi.
  • C = andre verneverdige bygninger som er en viktig del av et bygningsmiljø

Konsekvenser for deg
Dersom du skal pusse opp ditt gamle hus, er det viktig å huske at mange tiltak kan være søknadspliktige. Du må vurdere om opprinnelige bygningsdeler kan repareres eller restaureres i stedet for å skifte ut. Kommunen gir deg veiledning.

Eiere av verneverdige og fredede bygninger, anlegg og kulturmiljø kan søke om tilskudd til istandsetting fra flere instanser, både offentlige og private.

Flere kulturminnetema
Det er lagt mye arbeid i kartet. Det viser forslag til vernekategorier for bygninger i hele kommunen. Dette for at kulturminneinformasjonen kan være lett tilgjengelig for alle.

I planprogrammet ble det lagt vekt på at flere kulturminnetema skulle registreres, som krigsminner,
kulturlandskap og landbrukseiendommer. Disse kan man også finne ved å søke i kartet.

Hanne Birte HulløenØnsker tilbakemeldinger
- Vi ønsker at alle som har tanker eller kunnskap knyttet til enkeltobjekter eller områder skal få si sin mening. Det er viktig at den endelige planen kan bli et godt og omforent grunnlag for arbeidet med kulturminner i Porsgrunn, sier prosjektleder Hanne Birte Hulløen.

- I høringsfasen ber vi om tilbakemeldinger på vårt forslag til vern av enkeltbygninger, både fra fagmiljøer og enkeltpersoner. Vi ønsker også innspill til annen informasjon som kan legges inn i kartløsningen for å gi et bredere bilde av de lokale kulturminnene, som for eksempel byggeår, arkitekt eller historiske hendelser knyttet til stedet, sier Hulløen

Oppdraget om å lage en ny kulturminneplan var i stor grad basert på behovet for å få en oppdatert liste over verneverdige bygninger i Porsgrunn, slik at forvaltningen av dette fagområdet i framtiden kan fremstå som forutsigbart både for huseiere og utviklere.

Frist for innspill er satt til 15. september 2017

Se hvordan du sender inn tilbakemeldinger her